Firar 50 med 50 lopp

Förra sommaren bestämde sig författaren Hillevi Wahl för att ge sig själv en udda 50-årspresent – att springa 50 lopp på ett år.

På lördag fullbordar hon utmaningen med Midnattsloppet på Söder.

– Då har det gått precis ett år sedan jag sprang lopp nummer ett, Björkliden Arctic Mountain Marathon. Och så har jag aldrig sprungit Midnattsloppet tidigare så det blir en perfekt avslutning, säger Hillevi.

Idén fick hon under en promenad på Roslagsleden i fjol, med ungefär ett år kvar till 50-årsdagen den 28 juni i år.

– Jag insåg att det började närma sig och började få lite ångest. Jag är så himla dålig på kalas. Det var så vackert där i skogen och då tänkte jag att det här kan jag fira – att jag kan skutta omkring i skogen som 50-åring. Det är ingen självklarhet. Då fick jag den briljanta idén med 50 lopp på ett år.

Under en period i vintras kändes idén inte lika briljant. Det fanns nästan inga lopp och Hillevi började få ”lite panik”. Men med 20 lopp i maj, bland annat flera Vårruset, från Malmö i söder till Luleå i norr, kom hon ikapp och i fas.

– I maj var det nästan ett heltidsjobb. Jag fick se loppen som träningspass med extra allt. Ofta tog jag bilder under loppen. Det gjorde det lättare att ta det lugnt. Och det är viktigast – att njuta av varje lopp, inte jaga tider. Don’t count miles, count smiles, som någon sa.

Hillevi har inte alltid varit en flitig motionär. Det var först för fem år sedan som hon började träna över huvud taget.

– Innan var jag en riktig klumpe­duns. Jag hade fött tre barn på ganska kort tid och gått upp 30 kilo varje gång. Även om jag gick ner igen så började jag få ont i ryggen och migrän.

När Hillevi skulle intervjua författaren Moa Herngren slogs hon av hur bra hon såg ut att må.

– Jag trodde att hon var som jag, en trött mamma. Men hon strålade. Jag frågade om hon var kär. ”Nej, jag har börjat med militärträning”, sa hon.

Hillevi hängde på sin författarkollega – och blev lika frälst. Att få skita ner sig, ta ut sig och kräla omkring var det roligaste hon gjort i hela sitt liv.

– Det var så mycket som jag hade tänkt att en 45-åring inte får göra. Jag skrattade. Och älskade endorfinerna. Snart ville jag ha den drogen flera gånger i veckan.

Hillevi märkte hur bra hon mådde av att träna och vara utomhus. För ett par år sedan fick hon med sig resten av familjen, man och tre barn, också.

– Det blev en sådan kontrast. Jag kom hem och var så lycklig och där satt de och stirrade in i sina datorer.

Tillsammans bestämde familjen att starta ”Experimentet” – att under tre månader byta socker och stillasittande mot äventyr och rörelse.

– Vi testade massor av olika aktiviteter och var ute i naturen tillsammans. Det fungerade. Barn vill vara med sina föräldrar och kommer du hem och säger ”Vill du hänga med på ett äventyr?” så slår det datorn hur lätt som helst.

Experimentet varade i tre månader, men familjen har sedan dess hållit i det ganska bra, berättar Hillevi.

– Framför allt med måltider. Förr åt vi ofta framför tv:n och mycket halvfabrikat. Nu har vi regelbundna tider och äter alltid tillsammans. Måltiden har blivit helig.

Fakta

Avslutar med Midnattsloppet

Fakta

w Namn: Hillevi Wahl.

w Ålder: 50 år.

w Bor: Kungsholmen.

w Yrke: Författare, journalist, föreläsare.

w Familj: Man och tre barn (7, 9 och 12 år).

w Aktuell: Fullbordar med Midnatts­loppet på lördag sin 50-års­present till sig själv – 50 lopp på ett år.

w Gör grejer tillsammans med andra, en kompis eller familjen.

w Gör något du blir glad av.

w Börja på den nivå du är på, men våga testa olika saker och utmana din bekvämlighetszon.

w Gör något du betalar för, då tar det emot att skippa det.

w Träna i naturen. Att springa i skogen till exempel, det blir en form av mindfulness också.

w Hitta en rutin så att träningen blir något du bara gör, utan att känna efter.

komigång med hillevi: