Fiskefest på kajen

Fjälligt, slemmigt och väldigt brutalt. Calle och Jill kommer med tipsen på hur du fångar, rensar och tillagar din fisk.

För ingenting är godare en ljummen sommardag än en strömmings­flundra på hembakt knäckebröd med lite senap till och en iskall öl.

Det är ytterst tillfredsställande att fånga sin egen mat och att tillverka sina egna tillbehör. Inte tillfredsställande bara för att det är så otroligt gott utan även för att man får den där känslan av att man verkligen fixar sin egen middag.

Så vi drog till Nacka strand, för där på kajen hänger ofta hängivna strömmingsentusiaster så fort det närmar sig försommar. Vi tänkte att här nappar det. Vi har rätt, men det är tack vare Ahmed McHater från Vårby gård som vi får någon fisk. Ahmed har bott i Sverige i över 30 år, till vardags kör han buss och fisket blir hans sätt att komma undan vardagsstressen. Han lagar ofta marockanska sardiner på sin strömmingfångst och han hjälper gärna till att dra upp några firrar till oss.

– Marockanska sardiner är mycket gott. Du måste prova, säger han.

Jag lovar.

Silverblänket är tydligt strax innan strömmingen tittar upp över ytan.

– Veva! Veva! Ta det försiktigt, instruerar Ahmed.

Jag vevar och jag vevar, lyrisk över fiskfångsten. Calle tar emot och krokar av. Vi är fast beslutna om att fixa lunchen själva. Nu ska Ahmed få smaka på en redig knäckemacka.

Det är dags att rensa fisken som ska bli vår lunch. Att döda har aldrig varit min grej. Inte ens som jägardotter till två skjutglada nästanpensionärer. Nu står jag här med bara fötter redo att slita huvet av lunchen. Men jag tar fram en sax och saken är biff efter visst jämmer och elände.

Ahmed berättar att kvällen innan vi är där hivades hinkvis med strömming upp ur vattnet. I dag är det kallare i luften och betydligt svalare på fiskerifronten – även om vi med Ahmeds hjälp lyckas dra upp några blänkande, fjälliga rackare.

När fisken är rensad gör vi strömmingsflundror som vi steker i mycket smör. Den gyllene god­biten blir en hyllning till sommaren. Vi skålar i lättöl. Klipper över lite blast från silverlöken som frodas på min balkong. Fisken vilar på en klick hemgjort smör. Senapen som gjordes för någon dag sedan är söt med sting.

Det är sommar nu. Sommar på riktigt. Och strömmingen är all­deles, alldeles fantastisk.

Ahmed McHater, i mitten, har hållit fiskekurs med Jill Eriksson och Calle Godani. Nu njuter de av nyfångad och nylagad fisk.Foto: Sebastian Davidsson