Fler får medicin mot drickande

Allt fler stockholmare får medicin för att minska sitt drickande.

– Men fortfarande skrivs alldeles för få recept ut, säger Johan Franck, enhetschef vid Beroendecentrum.

Fredagsmys som slutar med kollaps i soffan. Middagar som spårar ur. Minnesluckor efter personalfesten.

Den typen av historier är inte ovanliga bland dem som känner att drickandet har spårat ur.

Men medicin finns både för den som anser att det är nödvändigt att sluta dricka helt och för den som vill få hjälp att sätta punkt efter ett eller två glas vin. Medicinerna minskar dels suget efter alkohol dels de endorfiner som frigörs när vi dricker.

Men först på senare år har utskrivningar av recept på medicinerna börjat öka. År 2000 skrevs 8 676 förpackningar ut i Stockholms län.

De senaste sex åren har mellan 19 000 och 21 200 förpackningar sålts per år.

– Det är verkligen på tiden. Men fortfarande skrivs alldeles för få recept ut, säger Johan Franck, enhetschef vid Beroendecentrum i Stockholm.

Vissa kritiker menar att mediciner inte löser djupgående orsaker till missbruk. Men Johan Franck håller inte med.

– Det här är inte konstigare än att ta hjärtmedicin när man är hjärtsjuk. Det är en krycka, ett sätt att få ett bättre liv. Sedan finns det naturligtvis flera sätt att komma till rätta med sjukdomen.

Många i branschen talar om ”underförskrivning”. Professor Sven Andréasson vid den landstingsdrivna beroendekliniken Riddargatan 1 tror att det delvis beror på att det tidigare fanns krav på kognitiv terapi i kombination med medicinerna.

– Många läkare hade inte tillgång till det. Visst är terapi viktigt, men för många kan mediciner fungera utmärkt utan annan behandling, säger han.

Han poängterar dock att de inte fungerar på alla.

Riddargatan 1 vänder sig till dem som känner att de dricker för mycket men har jobb, bostad och kanske familj. Sven Andréasson menar att ett problem inom missbruksvården är att många söker hjälp först när det har gått alldeles för långt.

– Att alla som har problem inte behöver avstå helt från alkohol håller inte alla med om. Men vissa kan faktiskt få hjälp att dricka måttligt.