Fler kvinnliga förare värvas

700 kvinnor söks för att bli taxichaufförer i Stockholm. Hittills har mer än 30 kvinnor nappat.

– Det lockade att man kunde få ett jobb direkt, säger Ljeposava Simic.

Som Lokaltidningen Mitt i tidigare berättat vill företaget Taxiutbildningen (TUF), rekrytera 700 kvinnor till att bli taxichaufförer på uppdrag av Taxi Kurir, Taxi 020 och Top Cab. Efter artikeln har flera kvinnor hört av sig till Lokaltidningen Mitt i. En av dem är Ljeposava Simic från Farsta.

– Jag förlorade jobbet på Astrazeneca för ett tag sedan. Jag har mått jättedåligt över att inte ha något jobb.

Hon är 50 år. Vill inget hellre än att ha ett arbete, men saknar utbildning.

– Jag tänkte ”vad ska jag göra nu?”.

Arbetsmarknaden är tuff och konjunkturen bräcklig.

– Många saknar jobb. Jag är inte ung och kan inte sätta mig och plugga i två tre år. Samtidigt vill jag inte gå utan jobb.

Men sedan läste hon i Lokaltidningen Mitt i och lockades av TUF:s kampanj att rekrytera kvinnor.

– Jag har tänkt på att bli taxichaufför förut. Jag tycker om att vara ute och träffa folk och att köra bil, säger Ljeposava Simic.

Mats Goldberg, projektansvarig på TUF, säger att intresset varit stort, men att det kommit något färre på informationsmötena än väntat.

– Vi har fått en hel del förfrågningar och de träffar som vi har haft hittills har haft bra utdelning. I stort sett alla som har kommit har gått vidare. Men vi trodde att Arbetsförmedlingen skulle ha gått ut bredare än vad de gjort.

Nu ska det dock bli ändring på det.

– Vi ska samarbeta med Arbetsförmedlingen som nu ska gå ut och promota den här utbildningen för lämpliga arbetslösa som de har i sina register, säger han.