Fler skadade djur får åka ambulans

I Stockholms län finns nu två djurambulanser.
I Stockholms län finns nu två djurambulanser.
En uggla som ramlat ned i en skorsten, en hund som behöver vaccineras.

Djurambulansen rycker ut och skjutsar när det behövs – och nu finns det två i Stockholms län.

– Jag brinner för djur, säger Mikael Martnell, en av cirka 15 ideellt arbetande djur-ambulansförare.

Som före detta bilmekaniker har han byggt om en begagnad ambulans så att temperatur och belysning kan regleras bak i bilen.

Sedan tidigare finns en djurambulans som drivs av företaget Djurhjälp, och nu har länsstyrelsen och Jordbruksverket godkänt före- ningen Djurambulans i Stockholms fordon för djurtransport.

Enligt reglementet får de transportera hundar och katter samt vilda fåglar, igelkottar och ekorrar – och ormar upp till 20 kilos vikt. Färden får vara maximalt två timmar lång.

Det finns en kamera bak i bilen så att den som kör kan se djuret under färden till veterinären.

Djurambulansen, som är den andra i sitt slag i länet, har jour dygnet runt och kör över hela länet. Djur- ägare kan bli medlemmar i verksamheten och betalar sedan en mindre summa för varje sjuktransport.

För närvarande åker djur-ambulansförarna runt till olika veterinärkliniker för att berätta om sin existens och jaga sponsorer.

Barbro Wallius, chefveterinär vid Västerorts djursjukhus, är positiv till djur-ambulansen.

– Det är väl jättebra om det finns. Många gånger är djurägarna så uppstressade att de inte är kapabla att själva köra bil, säger hon till Lokaltidningen Mitt i.

Barbro Wallius påpekar att djurambulansens förare får ge första hjälpen, på samma sätt som vilken annan person som helst. Däremot är de inga veterinärer.

Kliniken har haft besök av djurambulansen, men ännu finns inget beslut om man kommer att bidra ekonomiskt.