Fler väljer vin med tanke på miljön

Ekologiskt är hett. Efterfrågan på ekologiska viner har ökat med 77 procent på ett år.

Men fortfarande utgör de mindre än fem procent av Systembolagets sortiment.

Allt fler vill handla ekologiskt. Och inte bara mjölk, ägg och grönsaker. Nu vill vi även dricka ekologiskt vin.

Efterfrågan på ekologiska varor på Systembolaget har ökat med 65 procent det senaste året. Det gäller särskilt vin; försäljningen ökade med 77 procent sedan i fjol.

– Det ligger i tiden att vi bryr oss mer om vad vi äter och dricker. Det gäller även vin, säger Lennart Agén, presschef på Systembolaget.

Allra störst är efterfrågan i storstäderna.

– Man kan också tänka sig att efterfrågan är större på Södermalm än till exempel på Östermalm, eftersom där finns Bondens marknad och många butiker som säljer ekologisk mat. Det handlar om helheten, säger Lennart Agén.

Men fortfarande utgör de ekologiska vinerna en liten del. Systembolaget erbjuder i dag drygt 600 ekologiska viner. Det totala sortimentet med beställningsvaror består av nära 16 000 viner.

Målet är att tio procent av vinerna ska vara ekologiska 2020.

Är inte det en ganska låg målsättning?

– Det är mer än en fördubbling mot i dag. Vi har inte heller samma möjligheter som Coop eller Ica. De kan ställa ekologiska varor på ”heta” platser i butiken. Vi kan informera om att det finns, men vi får inte säga att det är bättre än något annat, säger Lennart Agén.

Att ett vin är ekologiskt innebär att odlaren inte tillåts använda vissa bekämpningsmedel. Det har ingenting att göra med tillåtna tillsatser i vinet.

Kan Systembolaget använda sin maktposition för att få fram fler ekologiska viner?

– Ja, absolut. När efterfrågan ökar vill vi köpa in mer ekologiskt vin och det blir en positiv spiral.