Gonorrén ökar trots kampanjer

– Använd kondom så att ni kan bli med barn, inte nu men sen. Det rådet ger Olle Waller, sexolog.

För trots larm om att könssjukdomarna ökar struntar många i skydd.

Fram till 1980-talet var gonorré en vanlig könssjukdom i Sverige. Antalet smittade gick sedan ner, för att på senare år öka igen. Och den här gången är gonorrébakterien betydligt svårare att behandla eftersom många stammar blivit resistenta.

– Vi måste lyfta fram frågan om gonorré mer än vad vi hittills har gjort, säger Olle Waller, känd från ”Fråga Olle” i tv, som till vardags jobbar inom landstinget med att förebygga hiv och aids.

Vad är det som gör det så svårt att använda kondom?

– En faktor är alkoholen, en annan att vi möter folk som vi blir förälskade i och då kan det ibland vara svårt att förhandla om kondomen. Sedan finns det här med pinsamhet, säger Olle Waller.

Men det finns också fördomar som kan väckas mot den som bär kondomer i fickan.

– Risken är att man tänker att du är en sån som planerar att ha sex. Att du är en som knullar runt?

I dag är den största gruppen av könssmittade personer i åldersgruppen 20-24 år. Även bland tonåringar ökar könssjukdomarna, detta trots ideliga informationskampanjer.

– Vi håller på år ut och år in på med det här. Vi delar ju ut gratiskondomer på 700 ställen.

Varje år distribueras 1,3 miljoner kondomer. Men det hjälper inte.

– I Stockholm är förstföderskor över 35 och i vissa stadsdelar ännu äldre. Det kan komma att visa sig att många av dem är sterila. Jag brukar säga: Använd kondom så att ni kan bli med barn, inte nu men sen, säger Olle Waller.