Homer jagade ifatt tjuvarna

Polishund
”Homer är en idealisk polishund. När vi är ute på jobb är han fokuserad och bryr sig inte om andra människor eller hundar. Hemma är han som en liten snäll dunboll”, säger hundföraren.
Tjuvarna gömde stöldgodset i ett stall och flydde genom skogen.

Men polishunden Homer hann ikapp och nosade sig fram till gärningsmännens gömma.

Det var i slutet av mars som de två inbrottstjuvarna slog till i Bro. Vid 04-tiden kom ett larm om ett villainbrott på Sandhagen. De två gärningsmännen hade utlöst ett inbrottslarm och fångades på övervakningsbilder när de plockade på sig elektronik, ett samurajsvärd och kläder i huset.

Kort därefter var Fredrik och 2-åriga Homer från Stockholmspolisens hundenhet på plats.

– Vi visste att de hade flytt ut på baksidan så jag satte Homer i spår-­­ arbete. Han hittade ett spår som gick rakt in i skogen. Sedan var det bara att hänga på, säger hundföraren, som inte vill ha sitt namn i tidningen.

Jakten gick rakt in i den becksvarta skogen. Spåret var färskt och snön gjorde att de kunde se hur tjuvarna rört sig.

– Jag sprang på så gott det gick och manövrerade mellan grenarna för att inte peta ut ögonen. Det gick väldigt fort.

Vid en stallbyggnad, några hundra meter bort, såg han skuggor röra sig. Hundföraren misstänkte att det var gärningsmännen och ropade för att få deras uppmärksamhet.

Men tjuvarna flydde ut genom ett fönster och vidare över ett öppet fält. Homer satte av i ännu högre fart och hann snart ifatt en av gärningsmännen, som kunde gripas på plats. Samtidigt försvann den andre in i ett villaområde.

– Det var fortfarande bra förhållanden för att spåra så jag satte Homer i arbete igen.

Gärningsmannen hittades gömd på en veranda och fördes till polisstationen för förhör.

Men Homer var inte färdig. Han sprang raka vägen till stallbyggnaden och satte tassarna på fönstret.

Tjuvgömman var lokaliserad.

– Han lade sig ned vid ett av föremålen och viftade våldsamt på svansen och stirrade rakt på mig. Vid det här läget var han överladdad. Det här är det bästa som kan hända i en polishunds värld.

Gladare än Homer är ändå villa-ägaren Daniel som nu får tillbaka de saker som tjuvarna stal från hans hem. Lokaltidningen Mitt i var med när de båda träffades.

– Det är helt fantastiskt. Jag tycker att han förtjänar en hel näve med godis, säger han.