I oktober får du köa för vinfynden

Det finns mycket gott bland Systemets ny­heter i oktober, men ­volymerna är ofta väldigt små. Vill du åt de riktiga god­bitarna blir det att köa utanför butiken på Regeringsgatan fredagen den 3 oktober.

Goda viner finns det gott om i Systembolagets oktobersläpp av mer exklusiva viner, från dryga hundra­lappen och uppåt. Men av de riktiga höjdarna är tilldelningen snål, och ett par av de viner jag rekommenderar här blir det till att köa för när de släpps. Dessutom har vårt kära monopol krånglat till nyhetssläppen lite extra nu lanseras en del nyheter mitt i månaden i stället för i början. Några av fynden får du vänta på till den 17 oktober, vilka framgår i tabellen.

På vitvinssidan imponerar Österrike med tre härliga viner, där Hirtzbergers Rotes Tor Grüner Veltliner Federspiel står på topp. Men blir du utan den så är de båda vinerna från Domäne Wachau en god tröst, båda kraftfulla mat­viner som gärna kan lagras.

Rödvinerna dominerar som vanligt (normalt lanseras minst dubbelt så mycket rött som vitt, vilket ungefär speglar våra konsumtionsmönster) och den här gången är det klassiska områden i Europa som står för det mesta av fynden. Som Azelias Langhe Nebbiolo, mycket ambitiös mini-barolo som är lite barsk i dag men kommer att mogna ut fint.

Från Frankrike kommer ett par riktigt härliga Châteauneuf du Pape-viner från Bosquet de Papes, ännu mycket unga men klart lovande. Sydfranska Costières de Nîmes levererar månadens fynd med 2006 Chateau de Nages Cuvée JT Rouge, 355 kr för magnumviner, med både charm och klass, helt enkelt störtgott.

2012 Crozes Hermitage från Graillot och 2011 Château Bouscassé Vieilles Vignes är båda högst älskade av svenska vinköpare, och ingen lär bli besviken. Stort anlagda, mycket välgjorda och lagringsdugliga viner väntar. Utanför Europa bidrar nyzeeländska Schubert med två pinot-viner, som speglar både druva och ursprung fint.

Goda nyheter till höga priser, så är det tyvärr. Lite mer åtkomligt är det bland de nya årgångar av stående sortiment som nu också kommer på hyllorna. Brocards trotjänare Petit Chablis Sainte Claire har visserligen stigit till 119 kr, men är en exemplarisk chablis och given till skaldjuren i höst.

Bland röda nya årgångar fastnar jag för eko-boxen från Adobe, ett jättebra allroundvin att ha på lut. 2013 Briccotondo Barbera smakar bättre än någonsin, perfekt italienskt basvin och bra på bufféer, 2013 Terre de Mistral är en budgetfransos med mycket goda grytegenskaper för bara 69 kr. Och vill du njuta en klassisk bordeaux till din färska lammfilé är 2011 Château Plince faktiskt redan njutbar, om du dekanterar den några timmar före middagen. Men helst ska förstås detta förnämliga vin få vila i källaren några år.