Inte nöjd förrän kvinnor kan gå säkra på stan

Debattör och en av de som startade hijabuppropet efter att en kvinna i slöja överfallits i Farsta.

Många svenskar har tagit på sig slöja för att visa sitt stöd och internationella medier har rapporterat hade ni väntat er detta?

– Nej, aldrig!

Vad säger du om hur hijab-uppropet tagits emot?

– Jag upplever att ingen har tagit tag i sakfrågan. Alla pratar om hijab som symbol för till exempel kvinnoförtryck, men inte om kvinnors säkerhet, vilket är vad det handlar om. Jag kan inte förstå hur man kan kritisera det.

Sociala medier flödar över av stöd. Är ni nöjda?

– Det känns som att vi är närmare en förändring nu, men vi är inte nöjda med uppmärksamhet om det inte leder till konkreta åtgärder. Många tolkar det som ett jippo men det är större än så. Ett Instagramkonto kan inte garantera kvinnors säkerhet.

Vad gör ni nu framöver?

– Vi vill ta hijabupproret till FN på något sätt. Det har fått sådan uppmärksamhet internationellt och det är inte bara en Sverigefråga. Och så vill vi göra 19 augusti till nationella hijabdagen.

Polisen söker fler vittnen till knivmord

alby Polisen söker fler vittnen till knivmordet på en man i 30-årsåldern vid Alby tunnelbanestation fredagen den 16 augusti. Polisen fick larmet klockan 13.20.

– Fler borde rimligtvis ha sett något, säger Benita Nilsson på Södertörnsplisen.

Det som hittills framkommit är att mannen stått utanför tunnelbanan och pratat med en annan man som hade mörkblont hår uppsatt i en tofs.