Kjolrevolt på tåg blev en snackis – i hela världen

När de manliga lokförarna inte fick ha kortbyxor tog de kjol i stället. Efter att mitti.se berättat om tilltaget spred sig nyheten över hela världen. Nu slopas shortsförbudet.

Personalen på Roslagsbanan ska ha långbyxor eller kjol, enligt tågoperatören Arrivas klädkod. Kortbyxor är bara att glömma. Därför fick det bli kjol för tågföraren Martin Åkersten, 30, och tolv av hans kollegor under de heta dagarna i början av juni.

– Både lokförare och konduktörer behövde ett plagg som var svalare än de svarta långbyxorna och då var kjol enda alternativet, säger Martin Åkersten.

Ledningen på Arriva kunde bara gilla läget. Att förbjuda männen att bära kjol vore diskriminerande, konstaterade företaget.

Den 7 juni berättade Lokaltidningen Mitt i om kjolrevolten på Roslagsbanan. Nyheten spred sig snabbt. Svenska dagstidningar, BBC, Russia Today och Sky News var bara några av alla som snappade upp nyheten från mitti.se om den lättklädda tågpersonalen.

– Folk har ringt från hela världen. Jag har varit med i fyra utländska radioprogram och senast igår var det en turkisk journalist här och hälsade på. Jag hade aldrig kunnat tro att det skulle bli sådan uppståndelse.

Martin Åkersten tycker om att jobba i kjolen, främst för dess ventilerande egenskaper, men snart kan han dra på sig kortbyxor i stället. Arriva har nämligen backat.

Företagets informatör Thomas Hedenius tyckte tidigare att kortbyxor ger ett lite slafsigt och ”avslappnat” intryck. Nu låter det annorlunda. Den stora mediala uppmärksamheten har haft viss påverkan, medger han.

– Visst är det så men framför-allt är det våra medarbetares synpunkter som varit avgörande. Vi har tagit intryck av det och kommer att kunna erbjuda shorts, säger Thomas Hedenius.

Företaget skulle ha hållit möte om uniformerna i september, enligt Thomas Hedenius, men nu har processen snabbats på. Redan i sommar ska kortbyxor komma från fabriken. En prototyp lär redan vara framtagen.

– Vi har talat med facket och satt igång arbetet med det här men exakt när det blir klart kan jag inte svara på.

Lokföraren Martin Åkersten är försiktigt positiv till beskedet. Enligt honom kan det bli uppåt 35 grader inne i vagnarna och sommaren har bara börjat.

– Det är bra och roligt att vårt budskap har gått fram. Men jag tänker ha kjol på mig fram till att jag faktiskt håller ett par shorts i handen.