Klara dig i krogdjungeln

Förberedelse är A och O för en lyckad kväll på lokal, hävdar författarna Johan Åkesson och Martin Schori.
Förberedelse är A och O för en lyckad kväll på lokal, hävdar författarna Johan Åkesson och Martin Schori.
Lägga dricks eller inte? Klaga på vinet?

I boken ”Krogen” får du veta allt du velat veta om restaurangbesöket men aldrig vågat fråga.

– Man får ett lite sämre liv utan vår bok, säger Johan Åkesson, en av författarna.

Det finns många böcker som på ett eller annat sätt avhandlar mat, vin och restauranger. Men hittills ingen som lär dig hur du bäst beter dig för att göra krogkvällen så njutbar som möjligt.

Därför har Johan Åkesson och Martin Schori, journalister med stort krogintresse, skrivit en sådan.

– Vi ville inte berätta vilka druvor som är bäst eller skriva en etikettbok för de fina salongerna. Boken är mer ett förslag på att ”så här kan du göra när du går ut för att få trevligare”, säger Martin Schori.

Genom kapitel som ”Därför hatar kockar well done”, ”Snusket” och ”Klaga mer!” hoppas författarna att såväl vana som ovana krogbesökare ska lära sig något om nöjesliv.

Mest läst blir nog kapitlet om dricks.

– När vi berättade för folk att vi jobbade på en bok om krogen kom nästan alltid frågan ”hur mycket ska man dricksa?”, säger Johan Åkesson.

Något entydigt svar ger inte boken, men runt tio procent av notan verkar de flesta

tycka är lagom. Förutom att man visar sin uppskattning för personalen ökar dricks chansen till bra service vid nästa besök, enligt krogexperterna. Fast

krögaren Carl Jan Granqvist vill inte ha någon dricks alls och säger i boken: ”Dricks tycker jag inte om. Jag kan inte tänka mig att stoppa en tia i behån på en bibliotekarie.”

Det absolut viktigaste kapitlet handlar, enligt författarna, om förberedelser. Den som är sugen på en krogkväll bör inleda med att fundera kring hur sällskapet ser ut och vad som är syftet med kvällen.

– Har man inte gjort sin läxa kan upplevelsen bli dålig även om kro-

gen är jättebra. Ska man till exempel bjuda någon som är väldigt konservativ när det gäller mat ska man kanske gå till en mer traditionell restaurang. Ska man ut med tjejgänget väl-

jer man ett ställe som passar för det, säger Martin Schori.

Att gå på krogen i dag är mycket roligare än förr, enligt Johan Åkesson och Martin Schori. Men också mycket svårare.

– Förr fanns det två typer av restauranger: finkrogar och kvarterskrogar. Finkrogarna kände man igen på stearinljusen och de vita dukarna och skulle man dit var det viktigt att veta vilka bestick som skulle användas till vad. I dag kan en dyr krog ha besticken i en korg på bordet, säger Johan Åkesson.