Kom i form med mobilspel turfA – Så funkar det:

Det går att spela dataspel och få motion på samma gång.

Med appen Turf och mobilens GPS tar man över geografiska zoner och det är lätt att ryckas med och jaga runt halva stan för att utöka sitt herravälde.

Med Turf i mobilen kan

man ta över hela stan.

– Ja, när jag är ute på en motionsrunda tar jag alltid lite extra omvägar för att ta ­zoner. Det kan bli tre fyra mil på helgen. Jag har gått ner ett antal kilo sedan jag började turfa.

Det säger 59-årige Ulrik Hammarström från Farsta. Han fick tips om Turf av en kollega för tre år sedan. Först tyckte han att det lät lite löjligt, men när han väl kom igång blev han snabbt biten.

– Att cykla omkring är ett skönt sätt att motionera och jag fastnade för själva spelmomentet, tävlingsmomentet, säger Ulrik.

Han brukar cykla till jobbet i Alvik och passerar omkring 25 zoner på vägen. Men nu har han semester och cyklar omkring utan annat mål än lediga zoner att erövra.

I norra Hammarbyhamnen är det tätt mellan zonerna, berättar Ulrik medan han tar en zon nedanför Lilla Blecktornsparken och trampar bort till en annan på torget i Katarina Bangatas ände.

– Just nu har jag 42 zoner och ligger fyra i Stockholm med cirka 20 0000 ­poäng. Det är lättare på sommaren då några av storfräsarna är bortresta. Några av dem går verkligen in för det här. De kan till och med ha hjälpryttare som tar deras zoner så att de går att ta på nytt och få fler poäng, säger Ulrik.

Men Turf fungerar för alla, på olika ­nivåer. Vissa promenerar och har det som vardagsmotion, och kanske bara tar zoner de skulle ha passerat i alla fall. Hur man tar sig fram – gå, springa eller cykla – är valfritt.

– Det finns till och med de som bilturfar. Ingen regel förbjuder det, men det anses inte helt rumsrent. Fast det är inget de tjänar något på. Cykel är klart mest effektivt, säger Ulrik.

Första söndagen i varje månad inleds en ny omgång. Då gäller det att i cirka en månad samla poäng genom att ta och inneha så många zoner som möjligt. Svårtillgängliga zoner ger mer poäng än de i centrala Stockholm. En gång i månaden ordnas en träff för alla turfare i Stockholm.

– Det är kul att ses ibland, för annars är det ganska ensamt att turfa. Man ser i och för sig varandra i telefonen – om inte ­någon väljer att spökturfa, alltså att slå av GPS:en mellan zonerna för att inte avslöja sig inför motspelarna, säger Ulrik.

Fakta

w Turf går ut på att erövra geografiska zoner genom att befinna sig i zonen cirka 20–30 sekunder. Efter övertagandet är zonen låst, och kan inte tas av någon annan spelare, i cirka 30 minuter. Man behåller zonen tills en annan spelare tar den. Man får poäng när man tar en zon och när man har en zon. I mobilen ser man i realtid var konkurrenterna finns, vilka zoner de har tagit och vilka som är lediga. En omgång pågår i en månad.

w Spelet skapades 2010 av svenskarna Anders Pante­sjö och Simon Sikström. Zonövertagande nr 100 000 kom i juni 2011, nr 500 000 i april 2012 och nr 10 miljoner i september 2014.

w Turf är störst i Sverige (cirka 4 000 spelare) men finns även i Norge, Danmark, Finland, Island, Holland, Storbritannien och Sydkorea.

w Mobil-appen heter TURF och kan laddas ner gratis från Google Play eller App Store.

w Mer information om spelet finns på TURF:s hemsida www.turfgame.com.