Kommunanställda får inte ge blod på arbetstid

Nu behöver sjukvården blod inför hösten. Och fler stockholmare måste ge blod för att det ska räcka. Men bara var tredje Stockholmskommun låter sina anställda ge blod på arbetstid.

De flesta har återvänt från sommarledigheten och blodlagren behöver fyllas på inför höstens planerade operationer och organbyten.

Det är blodbrist i Stockholms län för vissa blodgrupper. När det gäller blodgrupperna B+ och AB+ behövs blod omedelbart. Men även lagren för 0- och AB- behöver fyllas på.

– Blod är en färskvara och läget kan ändras snabbt. Om det händer en stor olycka kan det snabbt bli blodbrist, säger Lottie Furugård, kommunikationsansvarig på Blodcentralen.

Bara tre procent av stockholmarna är blodgivare. I övriga landet är det fyra procent av befolkningen.

– För att blodet ska räcka behöver vi bli 20 000 fler blodgivare, säger Lottie Furugård.

Kvinnor kan få ge blod tre gånger per år och män fyra. Men blodgivarna i Stockholm ger blod bara två gånger om året.

– Storstadsmänniskor är ofta mer stressade och har mindre tid. Man ska resa till och från jobb, hämta på dagis hinna till gymmet och hålla ordning hemma, säger Lottie Furugård.

Blodgivningscentralen vill därför uppmana arbetsgivare att låta sina anställda ge blod på arbetstid. Men bara var tredje stockholmskommun, eller nio av 26, låter sina anställda göra det.

– Vi skulle vilja att fler kommuner lät sina anställda gå ifrån på betald arbetstid. Vi kommer ut med blodbussarna så att det ska gå lätt. Vi tror att blodgivandet skulle öka betydligt om man får göra det på arbetstid, det blir en snackis på jobbet och man går och gör det tillsammans, säger Lottie Furugård.

Blodcentralen vill även få privata företag att se vikten av att låta sina anställda ge blod på arbetstid. Blodcentralen försöker å sin sida vara tillgänglig. Utöver de fasta blodgivningscentralerna har man en mobil station som besöker 200 platser i länet.

I Stockholms stad är man bäst på att ge blod i Årsta.

– Det sker ett generationsskifte i Årsta, det är många barnfamiljer som flyttar in och det kan spela roll. Dessutom har Årstaborna lätt att ta sig till blodgivningscentralerna.

Fakta

Sju kommuner osäkra om regler

Danderyd, Huddinge, Nacka, Norrtälje, Salem, Solna, Sundbyberg, Tyresö och Upplands-Bro tillåter sina anställda att ge blod på arbetstid.

Sju kommuner i länet svarar på Blodcentralens fråga att de inte vet om det är tillåtet för deras anställda att ta en paus från jobbet för att ge blod.