Lamm som i Damaskus

Abou Saleh(till vänster) och Mohammed Kosaea driver en firma som gör baklawa och catering med syrisk mat. Här med hustrun Razza och dottern Sidra.
Abou Saleh(till vänster) och Mohammed Kosaea driver en firma som gör baklawa och catering med syrisk mat. Här med hustrun Razza och dottern Sidra.
Kibbeh görs med mald köttfärs och bulgur som fylls med stekt köttfärs och rullas till en boll som fritteras.
Kibbeh görs med mald köttfärs och bulgur som fylls med stekt köttfärs och rullas till en boll som fritteras.
I veckan saknar miljontals syrier sitt hemland lite extra mycket när de firar Eid Al Adha på flykt.

Vi blev inbjudna hos familjen Aldalati i Skärholmen som ställde till med riktig festmåltid.

Det blir lätt lite konstigt när man försöker bjuda in sig själv hos vilt främmande människor. Men familjen Aldalati är syrier och Syrien är känt för sin mat i hela Mellanöstern. För dem känns frågan inte alls särskilt konstig. Visst kan de öppna upp sitt hem och visa vad de brukar laga för mat för Eid Al Adha. Mafish mushkilla. Inga problem.

Vi ses vid åttatiden på kvällen på Skärholmens torg. Familjens vän Mohamed Kosaea har precis stängt den lilla boden på där han säljer de baklawa som tillverkas av Marwan Aldalati, av vännerna kallad Abou Saleh. Han har tydligen jobbat som kock i Damaskus i 20 år. Vi hämtar ett par extra kastruller hos Mohammed styr stegen mot familjen Aldalati. Jag tänker att det här kan bli hur bra som helst.

Vi upptäcker snart att vi har en gemensam nämnare i staden Alexandria. Det var där som Mohammed och Abou Saleh lärde känna varandra, på flykt från Syrien. Jag själv läste arabiska ett halvår i Alexandria för en massa år sedan. Mohammed och Abou Saleh hann till och med starta upp ett baklawa-företag där tillsammans innan de blev tvungna att fly på nytt när militären tog över makten i Egypten. Mohammed korsade medelhavet i en överfull fiskebåt. Sju dygn tog det.

När de drar igång i det lilla köket går det undan. Abou Saleh leder matlagningen. Hans fru Razza får smaka av och godkänna allt han gör med åtföljande puss, medan hon och Mohammed hjälps åt att hacka, blanda och hålla undan disken.

Dottern Sidra, 10 år, översätter när de andras svenska inte räcker till. Jag försöker hålla jämna steg med pennan och tecknar ner fyra recept parallellt. I rummet intill sover småsyskonen.

När klockan är 23.00 står sju rätter på bordet, allt vackert upplagt. Flera har jag aldrig tidigare smakat. Som Kibbeh, friterade bollar av köttfärs och bulgur, och Shorbat Addas, linssoppa med en lätt ton av saffran.

Men godast är lammet, som fått sjuda i en syrlig yoghurtgryta.

– Det här är gott, men det smakar ännu bättre i Syrien. Där har vi en annan sorts yoghurt och lammet smakar också annorlunda, säger Mohammed Kosaea.

Sidra nickar till vid bordet. Jag frågar om hon är trött.

– Ja, men jag tänker inte gå och lägga mig. Det här är min bästa dag.

Hon är stolt på gränsen till sprickfärdig för att vi ska skriva om pappas goda mat. Och för att hon ska få vara med i tidningen.

Razza gör arabiskt kaffe. När sumpen sjunkit hugger vi in på baklawa-fatet. De sirapssöta godsakerna med pistagenötter passar perfekt till det kardemummadoftande kaffet.

Jag har bett dem ta kvitto så att tidningen kan stå för utgifterna, men de vägrar ta emot några pengar, hur jag än försöker.

– Nej, tack, det är bara kul att laga mat.

Just det ja. den där gästfriheten. Den hade jag nästan glömt.

Fakta

Shakriya - lamm i yoghurt

Den här lammgrytan är söt och milt syrlig i smaken. Det långkokta köttet blir så mjällt att de faller i bitar.

1,5 kg lammlägg med ben i portionsstora bitar

2 msk majsstärkelse

2 äggvitor

2 kg turkisk yoghurt

3 dl vispgrädde

1 gul lök

3 msk smör

salt

peppar

1. Lägg köttet med ben i en kastrull och täck med vatten. Hacka löken och lägg i. Salta och peppra generöst. Koka upp och skumma av. Koka sedan på svag värme i 2 timmar och låt svalna i kokspadet.

2. Vispa ut majsstärkelsen i lite yoghurt. Häll i resten av yoghurten samt grädde och äggvitor och vispa väl.

3. Värm upp blandningen under omrörning tills den tjocknar. Den ska inte koka.

4. Lyft över köttet försiktigt i yoghurtblandningen och häll över 4 dl av kokspadet från köttet samt 3 msk smör. Värm upp, men koka inte.

Fakta

Riz bi sh'arieh (ris med nudlar)

Sh’arieh säljs i orientaliska livsmedelsbutiker, liksom Maggi buljong, som Abou Saleh pratar sig varm för.

1 kg basmatiris

1 dl sh’arieh (tunna nudelstumpar)

1 msk salt

6 msk smör

1 l vatten

2 kuber hönsbuljong (Maggi)

Gör så här:

1. Lägg riset i blöt en stund innan. Skölj och låt vattnet rinna av.

2. Smält smöret i en kastrull. Låt ris och sh’arieh steka på medelhög värme i 10-15 minuter. Rör om då och då.

3. Koka upp 1 liter vatten i en separat kastrull och rör ut buljongen i det.

4. Slå buljongen över riset. När det kokat upp, sänk temperaturen och låt koka på svag värme under lock tills riset är klart.

Fakta

Tabbouleh

1 kg (!) bladpersilja

3 tomater

1/2 gurka

3 citroner (saften)

Salt

Olivolja

Romansallad

1. Hacka allt fint fint.

2. Pressa citronsaften, salta och ringla olivolja över. Blanda.

3. Garnera med hela romansalladsblad som sen kan användas för att skopa upp tabboulehn med.

Fakta

Shorbat Adas (linssoppa)

1 kg röda linser

2 l vatten

4 kuber hönsbuljong (Maggi)

1 gul lök

2 msk salt

2 g saffran

1. Koka upp linser och vatten. Lägg i hackad lök och smula ner buljongtärningarna.

2. Späd med kokande vatten om soppan blir för tjock. När linserna känns klara, smaka av med salt och saffran.