Min lokala hjälte

Låt oss sjunga kålens lov

Kålvurmaren Lars Engström är trädgårdsmästare på Rosendals trädgårdar.
Kålvurmaren Lars Engström är trädgårdsmästare på Rosendals trädgårdar.
Vad har senap, raps, vitkål, och ruccola gemensamt? Jo, de tillhör alla korsblommiga kålsläktet och härstammar från strandkålen. Vi har dykt ner i kålens värld.

På en liten jordlott bakom några skjul och en parkerad traktor på Rosendals trädgård odlar Mathias Dahlgren svartkål eller palmkål som den också kallas.

Kålen vaktas av bland andra kålvurmaren Lars Engström, trädgårdsmästare på Rosendal sen 1984 med ett uppehåll om tio år.

Svartkålen tycker han inte är någon särskild hit.

– Alla pratar om den. Vi började odla den för åtta–tio år sedan. Från början var det väl ingen som tänkte sig att man kunde äta den. Den har en väldigt gräsig smak och det är inte särskilt mycket mat. Och man kan ju fråga sig hur länge den kommer att finnas i köket.

I det italienska köket har den funnits sedan flera hundra år och äts med stor kärlek i soppor.

Lars Engström berättar att för några år sedan kom en italienare förbi Rosendal som fick syn på kålen av en slump.

– Han nästan föll på knä för att han kände igen sin kära kål.

Nu odlas svartkålen tidigt på ­säsongen på Rosendal och säljs i butiken.

Lars Engström är en riktig kål­entusiast och när nu trenden att käka kål växer sig större har Lars Engström en hel del att säga.

– Kål har höga näringsvärden och innehåller stora mängder antioxidanter och vitaminer som sägs förebygga cancer. Sedan kan kål ersätta kött nu när vi ska äta mindre av den varan.

Ersätta kanske är lite väl starkt, men kålen är ett ypperligt komplement.

På Rosendal odlas alla möjliga sorters kål. Vackrast är rödkålen, säger Lars Engström. Men som mat föredrar han hemsyrad vitkål.

Även stjärnkocken Tommy Myllymäki väljer vitkål.

– Kål rent generellt är en råvara som passar till det mesta. Jag tycker bäst om den när den är mörkokt eller fortfarande krispig. Jag gillar inte när den är halvdan alltså mitt emellan, säger han.

– På sommaren gillar jag färsk vitkål med bara lite citron och olivolja. Men nu när det är vinter föredrar jag att man bryner kålen hårt och stuvar den med grädde.