Många fler soltimmar i år ger hopp om friskare höst

Med 293 soltimmar var juli avsevärt varmare än genomsnittliga år.
Med 293 soltimmar var juli avsevärt varmare än genomsnittliga år.
Tur med vädret på semestern? Hittills har sommaren i Stockholm varit 22 procent soligare än i fjol. De extra D-vitaminerna vi tankat räcker till novemberlovet.

Heta dagar, varma kvällar och badvänliga vattentemperaturer. Den här sommaren har stockholmarna kunnat frossa i sol.

Statistik från SMHI som Lokaltidningen Mitt i tagit del av visar också på att vi har kunnat njuta av betydligt fler soltimmar i Stockholmsområdet i sommar jämfört med i fjol. Mätningarna som görs vid Observatoriekullen i Stockholms innerstad visar att vi hade 264 soltimmar i juni i år jämfört med 207 i fjol. I juli var det 293 soltimmar och det ska jämföras med 248 förra året.

Trots den soliga sommaren var det faktiskt färre soltimmar än normalt i juni. I juli var det dock betydligt fler soltimmar än normalt. När många nu återvänder från semestern är de flesta solbruna och har tankat på D-vitamindepåerna.

Men när det gäller det viktiga D-vitaminet behöver vi inte vistas långa stunder i solen.

– Det räcker med en halvtimme om dagen, så vi behöver inte riskera att få hudcancer för att tillgodose D-vitaminbehovet, säger Johan Malm, professor i klinisk kemi vid Lunds universitet.

När vi har fått så mycket sol i sommar, innebär det att vi kommer att vara friskare och klara hösten bättre?

– Man kan inte lagra D-vitamin till nästa sommar tyvärr. Men visst, om man fått mycket sol på sommaren kan man lagra vitaminet i en eller kanske två månader.

Solljuset är oslagbart när det gäller kroppens förmåga att ta upp D-vitamin. På vintern får vi i oss vitaminet via maten, främst genom fet fisk, men det är svårt att få i sig tillräckligt. Förr i tiden åt vi mycket sill och fet fisk, idag kan vi behöva äta tillskott under vintern, enligt Johan Malm.

– Om man äter en portion strömming får man i sig 500 enheter D-vitamin. Det ska jämföras med om man ligger ute i solen en hel dag då man kan få i sig 20 000 enheter, säger Johan Malm.

När vi solar mycket och blir bruna blir det dock ett skydd som gör att vi inte får i oss lika mycket D-vitamin.

D-vitamin stärker immunförsvaret och kan förebygga en rad sjukdomar.

– Det verkar som att det skyddar mot en rad sjukdomar som bröstcancer, tjocktarmscancer, MS och diabetes. Det vi vet är att dödligheten i cancer är som störst på de nordligaste delarna av jordklotet. Vi kan inte säga säkert att det hänger ihop med D-vitamin, det kan också bero på att vi blir gladare och mår bättre av solljus, säger Johan Malm.