Många reser på falsk sms-biljett

Många åker buss, tunnelbana och pendeltåg med falska sms-biljetter. Förutom att SL förlorar pengar leder fusket till mer stress för bussförare och till att bussarna blir försenade.

– Det är väldigt jobbigt för oss som kör att tvingas processa med folk som åker med falska biljetter. Samtidigt blir de andra resenärerna irriterade eftersom bussen blir försenad, säger en bussförare.

De falska sms-biljetterna laddas ner via olika appar i mobilen. Hur omfattande fusket är är oklart. Enligt Thomas Silvander, ansvarig för intäktssäkring på SL, är 10 procent av sms-biljetterna falska. Siffran baseras på biljettkontroller som gjorts.

Men enligt föraren är fusket betydligt mer utbrett. Han gjorde under fyra dagar en test på sin busslinje i samband med att SL just hade ändrat utseende på sms-biljetterna så att det snabbt gick att se vilka som hade falsk biljett.

– På fyra dagar hade jag 119 sms-biljetter och av dem var det bara 8 stycken som var riktiga. Jag har pratat med kollegor och de säger att det är likadant där de kör. Det värsta är ju att det är alla ärliga resenärer som får betala det här med höjda priser, säger han.

SL vet inte var sms-fusket är vanligast. Men generellt fuskas det mest på tunnelbanor och pendeltåg och minst på lokalbanor som exempelvis tvärbanan medan bussar ligger någonstans mittemellan.

Däremot är fusket vanligare på vissa busslinjer än på andra.

– På buss 179 i Kista, buss 172 i Huddinge och linje 3 i innerstan är fusket dubbelt så högt som på andra busslinjer. Vi vet inte varför, men vi har satt in extra kontroller där nu, säger Thomas Silvander.

En del förare vill att SL ska ta bort sms-biljetterna, men några sådana planer har SL inte eftersom de är så pass populära. För att motverka fusket ska SL i stället installera optiska läsare på alla tunnelbane- och pendeltågsstationer i början av nästa år.

– Med dem går det inte att fuska. Vi har testat det i ett år på Gullmarsplan och Rådmansgatan och det har fungerat bra. Vi ska fundera på om vi även ska installera dem i våra bussar men det finns inget beslut på det, säger Thomas Silvander.

De falska sms-biljetterna laddas ner via appar i mobilen.