Medelhavspärlans köfte

Vickans klassiska lövbiff

Victoria, Kungsträdgården 6

Stek löv­biffen mycket hastigt på varje sida.

0,5 kg nötfärs på mörad högrev

0,5 kg lammfärs

1 knippe bladpersilja

1 ägg

1 tsk spiskummin

1 vitlöksklyfta

1 lök

1/2 aubergine

5 champinjoner

3 msk tomatpuré

2 dl bulgur

Gör bulgursallad så här: Hacka lök, aubergine och champinjoner och rosta i het panna med lite rapsolja. Lägg i tomatpuré mot slutet. Slå på 2 dl kokande vatten och lika mycket bulgur. Låt koka på svag värme i 10 minuter.

Gör köfte så här: Mortla vitlök, finhacka persilja och blanda med färs och spiskummin, en nypa salt och peppar. Forma små biffar och stek på hög temperatur.

Garnera med hackad persilja.

Medelhavspärlan, Lugnets Allé 75

Så rensar du strömming

sturehofs sotare

Fakta

4 portioner Sturehof, Stureplan 2

20–24 strömmingar

250 gr saltat smör

1 knippe dill

1 citron (juicen)

Salt

Gör så här:

1. Snitta upp buken på strömmingen och skär av huvudet. Ta ut maginnehållet och skölj strömmingen i kallt vatten. Torka på hushållspapper eller handduk.

2. Finhacka dillen och vänd ihop med rumstempererat smör. Pressa i citron och smaka av med salt.

3. Värm upp en gjutjärnspanna riktigt het. Strö salt i botten på pannan och sota strömmingen tills den fått fin färg och släpper från ryggbenet.

4. Servera med dillsmör, citron och nykokt färskpotatis eller mandelpotatispuré beroende på säsong.

Se klipp med steg för steg på www.mitti.se/mat

4 lövbiffar à 170 g

1 kg potatis

2 dl mjölk

2 dl grädde

200 g smör

2 lagerblad

2 kvistar timjan

3 dl rödvin

5 dl kalvbuljong

Rosmarin

1 vitlöksklyfta

Salt

Svartpeppar

1. Gör purén så här: Koka och passera potatis. Värm lika delar av grädde, mjölk och smör tillsammans med ett lagerblad, en kvist timjan, lite salt och peppar. Sila och rör ner vätska i potatisen tills du är nöjd med konsistensen.

2. Gör såsen så här: Hacka lök, morot och selleri och fräs mjukt i en klick smör. Häll i vin och buljong och koka långsamt ner till halva mängden. Sila av. Red såsen genom att röra ut 1 msk maizena i 3 msk vatten, vispa ner redningen i såsen på svag värme.

3. Banka ut lövbiffarna ordentligt, tills de är bara någon millimeter tjocka. Stek 10–20 sekunder på varje sida.

4. Gör ett ”fågelbo” av nyriven pepparrot på varje biff och lägg en äggula i mitten.