Missing people finns nu för djur

Kevin Carlberg, 17, lägger all sin fritid på en sak – att hjälpa försvunna djur hem igen.

På hans Facebooksida sker dramat inför öppen ridå.

Försvunna människor engagerar. Försvunna djur likaså. Med sin Facebooksida har omtalade Missing people lyckats mobilisera långt fler människor än polisen. Nu finns det Facebooksidor som gör samma sak med försvunna djur.

Kevin Carlberg driver en av dem – Djurhjälpen.

– En person som har blivit av med sitt djur hamnar ofta i panik och kan behöva hjälp. Det är inte lätt att veta hur man ska organisera en skallgång efter ett försvunnet djur, säger han.

Själv lärde han sig det när han deltog i sökandet efter en försvunnen hund för tre år sedan. Han förklarar hur det kan gå till.

– Man samlar ihop så många som möjligt och lägger upp en plan för sökandet, ett geografiskt område och platser som man bevakar. Ibland använder man en matfälla, säger han.

Vid ett söktillfälle sågs den bortsprungna hunden flera gånger, men först på den sjätte dagen lyckades sökgruppen fånga in den.

På Facebooksidan får alla som vill följa med i dramatiken. Det är liv och död, desperation, sorg och lycka.

Men man letar inte bara efter bortsprungna djur, utan även efter stulna djur och efter ägare till upphittade djur.

Kevin Carlberg lägger all ledig tid på detta utan en krona i ersättning.

– Jag är en stor djurvän, är hans enda förklaring när kompisarna undrar varför.

Men han ser också att det finns ett behov. Han och många andra är kritiska till polisens hantering av försvunna djur. Brott mot djur är lågt prioriterade och polisen saknar rikstäckande register över efterlysta djur.

I dag kan en hund, enligt Kevin Carlberg, vara efterlyst i ett polisdistrikt och upphittad i ett annat utan att det någonsin upptäcks.

Han startade Facebooksidan vid jul. Den har redan över 3 000 som ”gillar” den och har hjälpt till att hitta ett 20-tal djur, bland annat en katt på Saltarö, en hund i Tyresö och en hund i Åkersberga.