Mördare som går fria avslöjas med ny teknik

Swartlings ridskola vid stadion. Här hittades Per Häggström mördad den 14 oktober 1996.
Swartlings ridskola vid stadion. Här hittades Per Häggström mördad den 14 oktober 1996.
En man är häktad för ett 17 år gammalt mord.

Ett 25 år gammalt fall har fått sin lösning.

Nu har flera av de kalla fallen blivit heta.

Den 14 oktober 1996 var lantmäteristudenten Per Häggström, 25, på väg hem från en fest på KTH. Han handlade i en kiosk vid Östra station klockan halv fem på morgonen. En halvtimme senare ringde någon till SOS Alarm från en telefonkiosk och sa att en man blivit knivskuren vid Swartlings ridskola. Polisen hittade Per Häggström mördad.

Polisens cold case-grupp har länge sagt att de tror sig veta vem mördaren är och att de är en lösning på spåren. Deras tes har varit att den som ringde polisen är mördaren. I förra veckan häktades en 39-årig man, misstänkt på sannolika skäl för det 17 år gamla mordet vid Swartlings ridskola.

Fallet är bara ett av flera gamla olösta fall som kommit nära en lösning den senaste tiden. Den 22 november kom domen i ett 25 år gammalt mord i Husby. Ett pensionärspar stod åtalat och Solna tingsrätt anser det bevisat att mannen i paret dödat en man i Husby, men bedömer det som dråp. Eftersom preskriptionstiden för dråp har gått ut kan mannen inte dömas för brottet.

– För mig är domen inte ett stort problem. Vi har gjort vårt polisarbete och utrett vem som dödade mannen. De anhöriga har fått ett svar, säger Bertil Salin, förundersökningsledare vid polisens cold case-grupp.

Vad är det som gör att flera fall har lösts eller håller på att lösas nu?

– Vi får arbeta ostört med det här. Vi har tillgång till teknik som vi inte hade tidigare, till exempel bättre dna-teknik och blodanalytiker. I Husby-fallet fanns det bilder från mordplatsen som inte sa mig någonting, men som en blodanalytiker kan dra slutsatser från, ­säger Bertil Salin och fortsätter:

– Sedan kan det handla om lojaliteter som förändrats som kan göra att man är beredd att prata nu även om man inte var det då. Dessutom väljer vi fall som det finns en rimlig chans att vi kan lösa.

När cold case-gruppen började sitt arbete räknade man med att det fanns 149 olösta fall. Bland dem har gruppen ett tiotal ärenden som är prioriterade och som man hyser goda förhoppningar om att lösa.

Ett annat kallt fall som tinats upp är det så kallade klarinettmordet i Skärholmen 2002. Den då 77-årige Nils Bergman mördades på väg hem från en konsert. I maj 2012 greps och anhölls en kvinna, men släpptes efter några dagar. Hon är dock fortfarande misstänkt och polisen väntar på olika svar från SKL, statens kriminaltekniska laboratorium.

– Fallet med Swartlings ridskola fick anstå ett tag på grund av Husby-fallet och Skärholmen-fallet. Men nu har vi helt fokus på det, säger Bertil Salin.