Nära till pendling viktigast vid flytt

Närheten till kollektivtrafik är viktigast när stockholmarna väljer ny bostad – till och med viktigare än hemmets planlösning.

Närhet till nöjen och matställen spelar mindre roll.

För stockholmare som leker med tanken på att flytta hamnar närheten till kollektivtrafik högst upp på listan över vad som är viktigt. 87 procent svarar att det är en mycket eller ganska viktig faktor. Det visar en undersökning som United Minds gjort på uppdrag av Trafiksatsning Stockholm, i samarbete med Lokaltidningen Mitt i.

Prioriteringen förvånar inte Ingrid Eiken, vd för Mäklarsamfundet.

– Vi vet att många tittar på möjligheten att snabbt ta sig till buss eller annan kollektivtrafik. Jag kan tänka mig att det upplevs särskilt viktigt i Stockholm där det är ganska långa transportsträckor till och från hemmet.

Att läget är viktigt är något som bekräftas av Mäklarsamfundets egna enkäter.

– Och oavsett om det gäller hus eller bostadsrätter brukar också en bra planlösning vara en viktig faktor.

Den kommer även högt upp i Trafiksatsning Stockholms undersökning och delar andraplatsen tillsammans med bostadens storlek och närhet till grönområden och vatten.

– Vi kan absolut se att efterfrågan på bra standard har ökat, att man värdesätter att ha viss planlösning och att det är renoverat till exempel, säger Ingrid Eiken.

Däremot placerar sig nöjes­utbud och restauranger nära bostaden längst ner av de tolv faktorerna i undersökningen. Också områdets arkitektur och hemmets energieffektivitet ses som mindre betydande.

Trafiksatsning Stockholm är en infrastruktursatsning som genomförs av Stockholms stad, länsstyrelsen, landstinget, Trafikverket, SL och Kommunförbundet Stockholms län.

Fakta

Önskelistan för flyttsugna

Det här tycker stockholmarna är viktigast när de flyttar:

Hur nära det är till kollektivtrafik från bostaden.

Hur stor bostaden är.

Hur nära det är till grönområden och/eller vatten.

Planlösningen.

Hur lång tid det tar att ta sig till och från arbetet.

Källa: Tss