Nätsuccén utan namn

Vi fick lova att inte berätta vem Matkejsaren är – då blev vi insläppta i köket på Södermalm och fick laga kycklingvingar med satay-smak.
Vi fick lova att inte berätta vem Matkejsaren är – då blev vi insläppta i köket på Södermalm och fick laga kycklingvingar med satay-smak.
Hans videorecept har lika många tittare som Sveriges mästerkock i TV4 – men ingen vet vem han är.

Vi fick träffa mannen bakom nätfenomenet The food emperor mot löfte om att inte röja hans identitet.

Han är ett av de snabbast växande youtube-fenomenen just nu. Varje vecka kollar hundratusentals tittare in The food emperors filmer. Han visar aldrig ansiktet och väldigt lite är känt om honom. I Polen surrar massor av rykten om honom – det finns bland annat en sajt där fans enträget försöker räkna ut vem han är.

Vi tog kontakt och efter lite övertalning gick han med på att träffas och laga mat. Men vi fick lova att inte röja hans identitet.

Han bor på Södermalm och pratar en utslätad, intellektuell skånska. Två gånger i månaden träder han in i rollen som The food emperor och lagar mat medan han mässar med hög röst på dålig polska eller italienska, ackompanjerad av storvulen musik. Hans kompisar filmar mot betalning i form av god mat. Klippen är fulla av svordomar, humor – och fantastisk mat.

Han har ingen kockutbildning och har aldrig jobbat med mat. Ändå har han en imponerande bredd i sin matlagning och verkar helt orädd. När vi hälsar på vill han testa en grej som han aldrig lagat: Kycklingvingar med satay-smak och en sobanudelsallad till. Malaysiskt och japanskt.

– Jag gillar att kombinera olika kök.

Matkejsaren är helt respektlös mot tradition och regler – till många italienares förfäran. Man ska inte ha lök i carbonaran!

Vaffanculo, svarar The food emperor.

Men hans tiramisù fick godkänt, även om den har en egen touch (se receptet på www.mitti.se/mat).

Var har du lärt dig laga mat?

– Hemma. Jag hade föräldrar som lagade mycket mat och lät mig hållas när jag experimenterade i köket.

Varför vill du vara hemlig?

– Jag jobbar lite halvoffentligt inom … vad ska vi säga, svenskt nöje. Jag ville hålla isär rollerna.

Varför är filmerna på polska och italienska?

– Jag gjorde först några okommenterade filmer med engelsk text och fick lite uppmärksamhet. Sedan testade jag att göra en på italienska. Jag är inte så bra på italienska, så jag svor och hade mig och det verkar som att italienarna gillade det, berättar han.

Plötsligt hade han 40 000 visningar.

Eftersom han pratar polska också, åtminstone knaggligt, så testade han att göra ett film även på polska.

Det blev en braksuccé. Nu har hans youtube-kanal tittarsiffror som TV3, efter mindre än ett år. Hans recept på ölburkskyckling har i skrivande stund visats 989 000 gånger – i nivå med programmet Sveriges mästerkock på TV4.

Tjänar du några pengar på det?

– Det är fortfarande inte så mycket pengar i nätet. En miljon visningar ger 250 dollar.

Men potentialen finns där. Han har registrerat varumärket The food emperor och redan skrivit avtal med en polsk firma som bland annat gör förkläden med tryck.