Naturens eget guld

Den alldeles nyskördade honungen rinner ner i burken.
Den alldeles nyskördade honungen rinner ner i burken.
Bina surrar kring burken med den gyllene honungen.
Bina surrar kring burken med den gyllene honungen.
Med rök och försiktig borstning får Joachim Petterson bina att lämna de honungsramar som han ska skörda.
Med rök och försiktig borstning får Joachim Petterson bina att lämna de honungsramar som han ska skörda.
Joachims bok.
Joachims bok.
Joachim Petterson och hans ­familj har fem bikupor.  När en cell är helt fylld, täcker bina den med vax.
Joachim Petterson och hans ­familj har fem bikupor. När en cell är helt fylld, täcker bina den med vax.
Det räcker med en enda bikupa för att täcka en familjs honungsbehov. Familjen Petterson i Bromma är självförsörjande sedan flera år.

Vi var med vid årets första skörd och fick smaka på honung direkt från kupan.

– Stäng dörren, annars kommer de in och ska hämta sin honung igen, säger Joachim Petterson.

Ute i trädgården surrar det högt. 50 000 bin undrar vem som tagit deras honung.

Arga som ett bi? Nej, faktiskt inte. De tar det ganska bra och visar sig på det hela taget mycket förstående.

Kanske beror det på att Joachim Petterson ger dem sockerlösning som ersättning för den stulna honungen. För medan vi handskas med dem, borstar bort dem, sprutar rök och fotograferar, så ger de sig till tåls utan att stickas.

Joachim Petterson lägger upp en av honungsramarna på en ställning. De celler som är helt fyllda med honung har bina täckt med vax.

Han rakar av vaxlocket med något som ser ut som en stor luskam, en så kallad avtäckningsgaffel, och blottar den gnistrande honungen.

– Titta vilken fin färg! Oj, vad lättflytande den är, säger han och doppar ett finger i honungen och smakar.

Jag gör likadant. Honungen är len och smakar förvånansvärt starkt av krondill och mynta.

– Det kommer nog från lindblom, säger han.

Honungen får olika smak beroende på vilka blommor bina besökt. Kastanjehonung är mörk och kraftig i smaken. Maskroshonung gul med frisk smak. Och Lindblomshonung smakar mint.

Skattlådan som Joachim har burit in har åtta honungsramar. När de är färdigslungade kan han tappa upp drygt 10 kilo honung.

– Det här är anledningen till att jag håller på med biodling. Honung är som nyttigast när den är alldeles nyskördad, säger han.

Familjen har fem bikupor, men det räcker med en enda för att bli självförsörjande på honung. Ett bra år kan bina i en kupa producera 40 kilo honung – mer än de flesta familjer klarar av att äta. I år har det dock varit en ovanligt dålig honungssommar, med för mycket regn och kyla.

Intresset för biodling har exploderat. Sveriges biodlares riksförbund har fått nästan dubbelt så många medlemmar sedan bottennoteringen för tio år sedan.

– Nu är det allt fler kvinnor och yngre människor. Många som bara har några få bisamhällen, säger Marita Delvert, ordförande.

Ett bisamhälle kallas de bin som bor i en kupa och fungerar som en enda stor organism, 50 000 bin som alla är beroende av varandra.

Fakta

Bin ger mer än bara honung

Bipollen: har lanserats som supernyttigt näringstillskott inom raw food.

Drottninggelé: Ingår i flera mirakelmediciner, forskning pågår.

Propolis: starkt desinficerande och har antibiotisk effekt.

Bivax: används i kosmetika men också för golvvax.

Bigift: används för behandling av reumatism och mot överkänslighet mot bistick.