Nu är Anders arg i köket

Anders Öfvergård visar hur han gör sin salsicciasås och berättar om sina krögarplaner.
Anders Öfvergård visar hur han gör sin salsicciasås och berättar om sina krögarplaner.
Om två veckor öppnar Arga snickarens restaurang Angry diner på Södermalm.

Men hur arg är han, den där Anders Öfvergård?

Och vad vet han egent­ligen om mat?

Anders Öfvergårds har, så klart, byggt sitt kök själv. Han har flyttat det från ena änden av rummet till den andra så att det nu ligger i gaveln på hans hus, med enastående utsikt över en havsvik i Värmdö. Här finns så väl dubbla diskmaskiner som öppen spis och uppfällbar köksfläkt.

Där står han nu vid köksön och småpratar medan han skrapar ur innanmätet av en salsiccia. Vi ska laga en av hans barns favoriter.

– Det här är som en snabb, lyxig köttfärssås. Det tar ju inte en kvart att svepa ihop det, men smakar riktigt gott, säger han.

Anders Öfvergård har bestämda uppfattningar och han flackar inte med blicken, men särskilt arg är han inte. Tvärt om, rätt behaglig.

Ändå har det blivit en del av hans varumärke sedan tv-serien Arga snickaren gjorde honom känd för en bredare publik. När hans nya krog öppnar i restaurang Sjögräs gamla lokaler på Timmermans­gatan i slutet av juni blir det under namnet Angry diner.

Och veckorna innan den öppnar för allmänheten ska en ny tv-serie spelas in, ”Arga restaurangen”, där Anders ska lära upp tio arbetslösa ungdomar.

– Det är med humor, man måste kunna driva med sig själv. Vi kommer att ha fast food deluxe: Ostron, hamburgare, clam chowder. Den sortens enkel, god mat, säger han.

Det här blir hans sjunde krog visar det sig. Han har också en byggfirma, ett möbelsnickeri och ett produktionsbolag. Och så var han med och startade butikskedjan Granit.

Ett tag drev han fyra krogar med 90 anställda. För tio år sedan blev han pappa igen och insåg snart att det inte gick ihop och sålde sina krogar.

Han fräser på korvköttet, medan jag hackar chili och vitlök.

– Strö lite salt på när du hackar vitlöken så behåller du mer av smaken, tipsar Anders.

Han började på Café Opera, det var också där han lärde sig grunderna för matlagning.

Sedan var han restaurangchef på Grodan samtidigt som han startade sin första egna krog mittemot: Ett litet hak.

Efter ett decennium är han nu tillbaka i krogbranschen.

– Det känns lite konstigt. Jag har försökt intala mig att det får vara slut med krogbranschen för min del, men jag kan tydligen inte låta bli.