Nu ringer stockholmarna för att fråga efter våren

De längtar och trängtar.

Alla de som ringer SMHI och undrar när våren ska göra entré.

Det har dock hänt att den har väntat med att komma till Stockholm ända till 26 april.

Det är i alla fall den senaste entré som våren har gjort i Stockholm sedan SMHI började sina mätningar år 1756.

Det var länge sedan förvisso. Och enligt Sverker Hellström, klimatolog vid SMHI, är det teoretiskt sett mycket otippat att den skulle dröja lika länge i år.

Vår är det när medeltemperaturen ligger över nollan sju dygn i sträck. Vanligt är att våren brukar infinna sig i Stockholm runt vårdagjämningen. Men den har kommit betydligt tidigare.

Elva gånger sedan 1756 har den gjort entré 15 februari. Senast hände det 2001. Tidigare än 15 februari får den dock inte komma enligt SMHI:s definition.

– Då skulle vi ju riskera rejäla bakslag. Tänk om vi skulle tillåta våren att komma en mild period mellan nyår och trettonhelgen och att det sedan blir rejält kallt ända fram till april, säger Sverker Hellström.

Har SMHI väl sagt att våren gjort entré så vänder den inte åter nämligen. Då är det vår oavsett hur kallt det blir igen.

Här höjer Sverker Hellström ett varnande finger. För trots mångas längtan efter årstidsbyte vill han påminna om att våren är högst opålitlig.

– Vad som helst kan hända. Blommor och solsken ena minuten och så snöfall i nästa.

Det är argument som knappast biter på dem som ringt till SMHI de senaste veckorna. För det har varit fler samtal än vanligt. Folk vill ha svar: ”När sjutton kommer den?” Andra är intresserade av statistik och undrar när det senast var så kallt så långt in på året.

Och de har fått veta att mars detta år kanske får tävla med mars 2006 om att vara den kallaste på senare år.

År 2006 låg medeltemperaturen på minus 2,9 grader.

– Men det har funnits betydligt kallare mars i historien. 1789 låg medeltemperaturen på minus 8,8, säger Sverker Hellström.

Frågan är då om det kanske finns studier som säger att en frusen mars innebär en het sommar? Eller att efter långdragen kyla väntar värme i massor?

Sverker Hellström vill inte ge sig in i den diskussionen.

– Möjligt att det kan finnas i någon folksägen. Men i den meteorolgiska vetenskapen hittar jag ingenting sånt.

Hur ser då prognoserna ut den närmaste tiden? Enligt Per Råhnängen, jourhavande meteorolog vid SMHI, är det ingen vår i sikte denna vecka även om det blir något varmare.

– Mitt tips är att ändå sätta sig vid någon husvägg när solen visar sig. Att sluta ögonen och låtsas att våren är här går alldeles utmärkt vissa stunder.