Nu sprids smittor som en löpeld på förskolorna

Snart är höstens smittor här på allvar.
Snart är höstens smittor här på allvar.
Svinkoppor, springmask och några vändor med löss. Lägg därtill en och en annan vinterkräksjuka, förkylning och kliande höstblåsor.

Höstterminen är igång och med den kommer smittorna.

– När det samlas många människor på samma ställe så är det lättare att man blir smittad av vanliga virusinfektioner, säger Anna Nergårdh, chefläkare i Stockholms läns landsting.

Och snorigt värre brukar det bli när förskolorna drar igång. Täta lekar och bus får virus, bakterier och löss att spridas.

– Det är samma råd som gäller för alla virusinfektioner. Tvätta händerna med tvål och vatten när man varit i folksamlingar och framför allt när man äter och dricker något, säger Anna Nergårdh.

Helena Englund, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten, säger att myndigheten bevakar vissa smittsamma barnsjukdomar så som förkylning och influensa.

– Vi tittar på labverifierad influensa och på hur många som söker på 1177.se och hur många som ringer och söker råd för hosta, feber och ont i halsen, säger Helena Englund.

Enlig henne är influensaläget lugnt som det brukar i augusti, men det är bara en tidsfråga tills virusen slår till.

Vad kan man göra för att slippa undan?

– Man kan inte göra så mycket. Det finns väldigt många olika virus som orsakar förkylningssymptom. De förändrar sig hela tiden så att det hela tiden finns nya varianter. Små barn har aldrig träffat på de här förut så de kommer att bli sjuka. Vuxna har ett visst skydd så de blir inte lika sjuka lika ofta. Sedan är det det gamla tjatet om god handhygien, säger Helena Englund.

På Förskolan Fyrklövern på Södermalm är det samma rutiner som gällt i många år.

– Vi är tydliga mot dem som börjar i förskolan nu om vad som gäller, de får en bra information om att barnen ska vara hemma i 48 timmar efter en magsjuka, säger Berit Wolgast.

Fakta

Fem typiska barnsjukdomar

Förkylning: Drabbar vuxna 1–2 gånger per år och barn minst det dubbla. Smittar värst första dagarna av sjukdom.

Huvudlöss: Blodsugare som nästan enbart sprids från hår till hår.

Magsjuka: Symptomen är diarré eller kräkningar eller båda. Orsaken är ofta virus som ger det vi kallar maginfluensa.

Springmaskinfektion: Tarmparasiter invaderar tarmsystemet. Smittan sprids genom att äggen kommer in i munnen.