Ökad rånrisk när sedlar ska bytas

Nu startar det största sedelbytet i svensk historia. 100 miljarder kronor ska bytas ut inom fyra år.

Ett gyllene tillfälle för rånare, tjuvar och förfalskare, befarar Svensk handel.

Har du en gömma med gamla tusenlappar därhemma? Då är det dags använda dem eller i alla fall växla in dem, för vid årsskiftet är de värdelösa.

I dagarna går Riksbanken ut med brev till hela Sveriges befolkning om att de 50- och 1 000-kronorssedlar som saknar folieband blir ogiltiga efter den 31 december. Det finns 12 miljoner gamla 1 000-kronorssedlar i omlopp och 4 miljoner gamla 50-lappar. Det är alltså sedlar till ett värde av 12,2 miljarder kronor som ska bytas ut innan nyår.

Det medför en förhöjd risk för rån, stölder, inbrott och förfalskningar mot handeln, enligt både organisationen Svensk handel och fackförbundet Handels.

– Vi försöker se till att våra medlemmar, handlarna, är beredda på det här. Vi kan tvingas förvara mer sedlar under en period och det ställer höga krav på värdetransportörerna, säger Per Geijer säkerhetschef.

Det som börjar nu är bara första etappen på det största sedelbytet någonsin i Sverige. Vid årsskiftet fanns det 96,4 miljarder svenska kronor i cirkulation i form av sedlar och mynt, enligt Riksbanken. De närmaste fyra åren ska alla sedlar och mynt bytas ut, utom tio­kronan, som bara motsvarar en bråkdel av värdet: 2,6 miljarder.

Men banker och handel är inte anpassade efter så mycket pengar.

– Även om det är nästan 100 miljarder ute i cirkulation, så är det bara 40 miljarder som används. Resten ligger någon annanstans, i madrasser eller i svarta sektorer, säger Per Geijer.

För att förklara den press som systemet nu kommer att utsättas för använder han en rörmokarliknelse:

– Det är som om man har en vattenledning gjord för 40 miljarder och nu ska man pressa 100 miljarder genom röret.

Svensk handel tror att butikerna kommer att ta emot den största delen, eftersom många bankkontor slutat hantera kontanter.

– Vi ser redan en ökning av tusenlappar i handel, som annars inte brukar användas alls. Vi håller det här under uppsikt.

Är det inte risk att brottslingar får upp ögonen för det här nu?

– Brottslingarna är kanske inte alltid de mest belästa, men det här är jag rätt säker på att de har koll på, säger Per Geijer.