På picknick med Dogge

Mitt i:s reporter Jill Eriksson på picknick med kokboksförfattarna Denise Rudberg och Dogge Doggelito i Hågelbyparken.
Mitt i:s reporter Jill Eriksson på picknick med kokboksförfattarna Denise Rudberg och Dogge Doggelito i Hågelbyparken.
Småplock är genialiskt att ha med sig på picknick.
Småplock är genialiskt att ha med sig på picknick.
Att hellre bjuda många än flott – det verkar vara både Dogge Doggelitos och Denise Rudbergs devis. Mitt i tog med de nyblivna kokboksförfattarna på en picknick i det gröna. Det blev Hågelbyparken i Alby. Dogge fick bestämma.

Förortskillen Dogge Doggelito och Östermalmstjejen Denise Rudberg tar plats på en filt i Slottsparken. Vi dukar upp vattenmelon, kycklingspett, vallmokaka och tunnbrödssnittar. Allt är lagat utifrån deras recept.

De har inte träffats förut, men har mer gemensamt än vad man först kan tro. En älskar maten på PA&Co – den andre har lagat den och båda har haft kontakt med ­Arbetsförmedlingen.

För Dogges del ledde kontakten till en plats på Morabergs restaurangskola i Södertälje. Han knäckte extra i pappans kök och rappade under tiden han brassade käk. Sedan blev det en sväng i stan och praktik på PA&co.

– Jag såg min advokat, Claes Borgström, sitta där och äta då fattade jag att det var en fin restaurang. Jag trodde först att det var värsta sunket, säger Dogge.

Denises kontakt med arbetsförmedlingen, efter noll pengar i fickan och nästan ingen utbildning, resulterade i ett test.

– Jag fick veta att det enda jag kunde bli efter testet var lekfull presentatör eller tolk i arabiska.

Det var då hon insåg att hon måste fortsätta skriva.

Och det gjorde hon. Chic lit, deckare, barnböcker – och en kokbok om mingel och plockmat.

Var kommer matintresset ifrån?

– Mormor. Hon lärde mig att baka. Jag hade alltid en egen bunke, hon hade tiden att lära mig.

Dogge är född 1975 och Denise är fyra år äldre. Båda hade hippieföräldrar. Denises mormor, som hon bodde hos under flera år, var frireligiös och att måla naglarna var strikt förbjudet (hon tänker fortfarande på mormor i dag när naglarna får färg).

Men revolten kom. Som barn var hon vegetarian, men 14 år gammal gick hon till McDonalds. Beställde en burgare och en coca cola.

Dogge växte upp mindre religiöst. 2013 inledde han sina teologiska studier. Första året på väg mot att bli präst är avklarad.

– Du vet vi är födda på 70-talet och barn av 80-talet, vi gör vad vi vill, säger Dogge Doggelito.

Båda har en nära relation till mat, men under lättlagade former.

– Det jag tycker mest om med mat är att den förenar oss, säger Dogge Doggelito.

– I alla samhällsklasser. Mat är politik. Bjuder man någon att sitta ner och äta mat så är det väldigt svårt att exkludera någon efter det, fyller Denise Rudberg i.

Denise måste gå. De hinner instagramma en bild tillsammans innan det är dags att ta taxin.

Dogge fyller en tallrik med coca­colamarinerade kycklingsspett, lite vattenmelon och vallmokaka. Sedan drar han till skolan.

Kanske har han ett möte med Gud.