Passförfalskare fast i gryningsräd

Polisen har sprängt en stor förfalskningshärva med förgreningar i Stockholm.

Efter en samordnad gryningsräd är nu tio personer skäligen misstänkta.

Ligan ska ha sålt falska pass, id-kort och körkort, främst tjeckiska, rumänska och bulgariska.

Priset har varit mellan 250 och 1 500 euro.

Tidigt på morgonen den 9 september gjorde polisen i nio Europeiska länder ett samordnat tillslag mot 138 adresser, bland annat mot elva platser i Stockholmsområdet: Västerhaninge, Jordbro, Tyresö, Sollentuna, Norsborg och Sundbyberg.

100 personer greps, varav tio i Sverige. Datorer och mobiltelefoner togs i beslag.

– Tysk polis har kunnat se att de tagit emot försändelser med förfalskade id-handlingar, säger Isabelle Bjursten åklagare vid den internationella åklagarkammaren.

En svensk förundersökning har inletts med anledning av uppgifterna från den Bayerska polismyndigheten som spanat mot ligan under en tid.

Huvudmännen uppges vara ett moldaviskt par i 40-årsåldern. De ska enligt Europol ha producerat falska id-handlingar i stor skala.

Den bayerska polisen kunde följa 300 försändelser till olika Europeiska länder innan man slog till.

”De här ID-handlingarna har använts av organiserade kriminella för att få uppehållstillstånd i EU, för att få välfärdsförmåner och för att kunna begå andra brott, från stöld till rån, utpressning och våldbrott”, skriver Europol.

950 poliser deltog i razzian i Österrike, Tjeckien, Frankrike, Grekland, Portugal, Rumänien, Spanien, Tyskland och Sverige.

Förutom förfalskningarna hittade polisen stora mängder droger, smuggelcigaretter, vapen och stöldgods i samband med husrannsakningarna.

Den svenska internationella åklagarkammaren har nu begärt tillstånd att lämna ut innehållet från de beslagtagna datorerna och mobiltelefonerna till den Bayerska polisen, vilket kräver ett beslut i tingsrätten.

Har de misstänkta sålt vidare de falska id-handlingarna i Sverige?

– Det vet vi inte ännu. Nu pågår en förundersökning som får visa bland annat det, säger Isabelle Bjursten.