Polisen lägger ut hittegods på nätet

En dyrbar klocka, en vigselring eller en kamera full med semesterbilder. Nu lägger polisen upp bilder på stulna eller borttappade saker på nätet.

Tanken är att fler saker ska hitta hem till sin rätta ägare.

Polisens hittegodsavdelning­ i­ Stockholm får in runt 15 000 ärenden om året. Det handlar ofta om plånböcker, mobiltelefoner och nycklar. Men det kan också vara resväskor, en kasse full med papper, cyklar och smycken.

Långt ifrån alla återfinner sin rätta ägare.

– Vi har en ganska stor andel av godset som inte kommer till rätta, säger Magnus Alensand, chef för hittegodsgruppen på City polismästardistrikt.

Nu tar polisen hjälp av nätet för att fler saker ska hitta hem. Polisen i Stockholm kommer att lägga ut bilder på ett urval av upphittade saker på sin hemsida.

– Vi kommer att välja ut saker som är värdefulla ekonomiskt eller som har ett högt affektionsvärde eller är speciella på något annat sätt, säger Magnus Alensand.

Projektet startade förra måndagen med en bild på en värdefull klocka.

Hur ska ni säkerställa att ägaren verkligen är ägaren?

– Vi fotar på ett sådant sett att vi inte visar allt. Det finns detaljer som man måste kunna beskriva eller kanske kan man visa upp ett kvitto.

Hittegodsavdelningen har för avsikt att lägga ut nya bilder varje vecka. Man kan gå in via polisens hemsida och klicka på länken för hittegods. Tanken är även att bilderna ska läggas ut på polisens Face­booksidor och att de ska delas vidare.

– Vi testar det här och ser om det fungerar, säger Magnus Alensand.

Om ett föremål återfinner sin rätta ägare beror ofta på vad det är för typ av föremål. När det gäller plånböcker som innehåller körkort är återlämningen hundraprocentig. En ensam borttappad nyckel är i princip omöjlig att spåra.