Polisen varnar: se upp för falsk polis

Falska poliser har stulit från flera Stockholmare den senaste tiden.

Nu varnar polisen för bedragarna.

Förra veckan blev en Södertäljebo bestulen av en man som utgav sig för att vara polis. Den äldre kvinnan blev uppringd av mannen som sa att han skulle komma förbi och hämta värdesaker, vilket han gjorde

På nationaldagen lurade en falsk polis en äldre man på hans bankkort och gjorde flera uttag. Den äldre mannen fick ett samtal som han upplevde som trovärdigt och lämnade ut koden till bankortet. Senare kom en man förbi och hämtade kortet.

Några dagar tidigare fick en kvinna i Johanneshov ett samtal från en man som utgav sig för att vara polis och ville besöka henne för att prata om inbrott. Hon tackade nej. En kvinna som bor vid Hässelby Torg blev av med smycken efter att hon öppnat dörren för en falsk polis i slutet av maj.

– Det är de fall vi känner till. Men vi tror tyvärr att mörkertalet kan vara ganska stort. Personer som blir lurade kanske skäms och anmäler inte alltid, säger Towe Hägg vid polisens länskommunikationscentral.

Lokaltidningen Mitt i har nyligen skrivit om ett liknande fall i västerort. En 88-årig man blev av med 25 000 kronor efter en långdragen bluff av falska poliser. Towe Hägg känner till några liknande fall från tidigare år.

– De återkommer. Ibland har bedragarna något som liknar vår legitimation, men oftast säger de bara att de är poliser.

Hennes råd är att be om legitimation, vilket en polis alltid ska ha med sig.

– Vi jobbar inte heller som bedragarna. Vi ringer inte på och ber att få pengar eller kontouppgifter. Var observant, frågvis och vaksam.

Ofta inriktar sig bedragarna på äldre personer, säger Towe Hägg.

Fakta

Så ser polislegitimationen ut

Varje polisbricka har ett identifikationsnummer som man kan använda för att kontrollera om personen är den han eller hon utger sig för att vara.

Till brickan hör också ett id-kort.

Källa: Polisen