Polisens satsning mot inbrott pågick för länge

Enskilda poliser är kritiska mot att specialsatsningen mot bostadsinbrott lagts ner. Men ledningen slår ifrån sig.

– Att avsluta framgångsrika insatser är en metod vi använder, säger Varg Gyllander vid länspolisledningen.

Stockholmspolisens specialsatsning mot bostadsinbrott, kallad länsbostadsinsatsen, avslutades vid årsskiftet efter 22 månader. I en utvärdering av kriminologen Anders Östlund framgår att poliser på fältet upplever att nedläggningen gjort att bostadsinbrotten hamnar mellan stolarna.

– När insatsen startades togs resurser från den ordinarie verksamheten och bostadsinbrotten överläts till den gruppen. När gruppen nu är nerlagd är känslan att ingen längre arbetar med bostadsinbrott, säger han.

Men polisledningen slår ifrån sig.

– Det är rent nonsens. Poliser i vardagen arbetar hela tiden mot bostadsinbrott. Vi genomför dessutom nu Operation Fenix i västerort som är vår största insats någonsin och där ingår bostadsinbrotten, säger Varg Gyllander vid länspolismästarens ledningsgrupp.

Utvärderingen visar att länsbostadsinsatsen var mycket framgångsrik – till en början. Inbrotten sjönk dramatiskt men efter en tid ökade de igen och effekten av insatsen klingade av.

– Den höll på för länge, det är min slutsats. Min rekommendation är att man inför insatsen igen men då bara under tre fyra månader. Bostadsinbrotten går aldrig att få bort, det bästa sättet är att kapa topparna, säger Anders Östlund.

Det håller länspolisledningen med om.

– Specialinsatser är mest effektiva en viss tid. Vi får ofta kritik för att vi avslutar framgångsrika insatser och har svårt att förklara hur det ligger till. Men att starta insatser för att sedan avsluta är en metod vi använder, säger Varg Gyllander.

Länspolisledningen anser att specialinsatser ska användas i kortare stötar för att bryta pågående trender. Erfarenheterna visar att tjuvarna håller sig informerade om vad som sker. Vid husrannsakningar har polisen hittat Mitt i-tidningar med artiklar om bostads­inbrott uppslagna på soffbordet.

– En av poängerna när vi startar en insats är att berätta om den i medierna. Vi märker att det genast har en avskräckande effekt med färre antal brott som följd. Men efter ett tag avtar effekten när de kriminella vänjer sig vid ­situationen, säger Varg Gyllander.

Stockholmspolisen planerar fler specialinsatser mot bostadsinbrott.

– Var, när och hur det ska ske är för tidigt att säga men det blir ­absolut fler insatser, säger Varg Gyllander.

Stockholmspolisen ska fortsätta att göra insatser mot bostadsinbrotten – men bara i perioder.