Rånare slår till vid Blocket-affär

Förfalskningar och bedrägerier är vanliga brott i anknytning till internethandel.

Men nu har polisen också sett flera fall där säljaren rånats och misshandlats.

I somras annonserade en Täbybo ut en Rolexklocka på Blocket. När en 25-årig man kom till annonsörens bostad för att köpa klockan gick han till attack med en syl. Trots huggskador i axeln lyckades klockägaren brotta ner tjuven och kalla på polis.

En liknande historia utspelade sig i city i våras när en person annonserade ut flera dyra klockor. Han stämde träff med den potentiella köparen vid en värderingsfirma, men när köparen inte dök upp vände klockägaren och gick hem. Väl i porten misshandlades och rånades han på klockorna.

– Här har säljaren vidtagit säkerhetsåtgärder som att stämma träff vid en värderingsfirma i stället för i hemmet, men han råkade ändå illa ut, säger Daniel Horner vid citypolisen.

Utöver dessa händelser finns det flera exempel där privata bilförsäljare har attackerats. Just nu är en person åtalad misstänkt för två rån i Huddinge och ett i Hässelby, där säljarna misshandlats och hotats med pistol och kniv.

Men Daniel Horner vill ändå inte säga att det rör sig om en ny trend.

– Det handlar fortfarande främst handlar om förfalskningar, häleri eller bedrägerier i samband med internetförsäljning, säger han.

Enligt Thomas Bäcker, kundsäkerhetsansvarig på Blocket, finns det ett antal saker att tänka på när man säljer en dyr och exklusiv vara.

– Be att få uppgifter av den potentiella köparen, som telefonnummer, och kolla upp var köparen bor. Tycker du att det verkar som att personen duckar för sådana här uppgifter och vill vara anonym så avstå. Du måste inte genomföra affären till varje pris, säger han.

Han uppmanar till att använda säkra betaltjänster eller bankväxel och att ses på en säker plats.

– Ses vid någon av parternas bankkontor för penningöverföringen, särskilt när det handlar om stora summor pengar. Där finns också kameraövervakning vilket kan avskräcka oseriösa.