Rekordmånga har drunknat i sommar

Ibrahim skulle rädda sin dotter, men var nära att drunkna själv.

I sommar har rekordmånga svenskar drunknat. Många helt i onödan, enligt Svenska livsräddningssällskapet

Den varma sommaren gör att vi är på väg mot ett tråkigt rekord i antal drunkningsolyckor. Under juni och juli omkom 60 personer, att jämföra med 43 samma period förra året.

Småbarnspappan Ibrahim var nära att drunkna när han var och fiskade med sina barn vid Lillsjön i Kungsängen förra sommaren. Dottern, då fem år, var med för första gången. ­Eftersom inget av barnen kan simma hade han med flytvästar till båda, men de blev kvar i bilen i den allmänna röran när de kom fram.

Deras vanliga fiskeplats var upptagen så de gick till några klippor en bit bort. Plötsligt ramlade dottern i vattnet. Ibrahim själv kan knappt simma men när han såg att dottern var på väg att drunkna kastade han sig i med kläder och allt.

– Jag höll upp henne, men då hamnade jag själv under vatten. När vi kom in till klippan fanns där inget grepp för händerna och inget att stå på. Jag kände hur vi sjönk och bara skrek och skrek efter hjälp.

Efter några minuter fick de hjälp upp av en man som legat och solat i närheten.

Nu går båda Ibrahims barn i simskola. Han själv med.

– Hädanefter slarvar jag aldrig mer med flytväst, ­säger han.

Svenska livräddningssällskapet detaljstuderar alla drunkningsolyckor i Sverige och har sett vissa mönster.

w Nio av tio som drunknar är män, många över 50 år. Ofta beror olyckan på att de överskattat sin förmåga.

w Fyra av tio är alkoholpåverkade, vilket försämrar omdömet.

w Med flytväst hade hälften av båtolyckorna kunnat undvikas.

Antalet omkomna har sjunkit från omkring 1 000 personer per år i slutet av 1800-talet till omkring 100 om året i dag, mest tack vare att allt fler kan simma.

Fyra av fem vuxna Stockholmare anser sig vara simkunnniga, enligt Svenska livsräddningssällskapet. Men det är sämre ställt med barnen. Var fjärde Stockholmsförälder uppger att deras barn (4–17 år) inte kan simma, enligt Trygg Hansas undersökning. Det är sämst i landet.

I Stockholms län drunk-nar i genomsnitt 14 personer om året. Åtta personer har drunknat hittills i år.