Så grillar du som en turk

Ungefär så här års ­brukar jag tröttna på grillad korv. Dags att prova ­något nytt på grillen.

Vi åkte till Hagsätra och grillade adanaspett med Talip Senöz från den ­turkiska staden Adana.

Turkiet är ett fantastiskt matland med en rik grilltradition. Bland det godaste är Adana kebab –lammfärsspett som grillas över het glöd.

Den heter så för att den kommer från staden Adana, en stad vid Medelhavet med befolkning tre gånger så stor som Stockholm. Därifrån kommer också Talip Senöz, 29 år, som ska visa oss hur man grillar adanaspett hemma.

– I Adana finns en grill var hundrade meter. Alla gör samma saker och allting är starkt, säger Talip.

Adana är fint, på kvällarna ser man Cyperns ljus dallra över havet. Men det är för varmt, tycker Talip. På somrarna blir det uppåt 50 grader i skuggan.

– Jag älskar svensk sommar. Här kan man ju andas, säger han och slår ut med händerna mot grönskan runt honom.

Talip Senöz jobbar på restaurang Halv grek plus turk och bor i Hagsätra. Vi tänder en av grillarna på gården utanför hans lägenhet och väntar tills det dallrar i luften över glödbädden.

Talip tar en stor näve av den kryddade lammfärsen, fäster den på spettet och jobbar noggrannt ut den med fingrarna. Den hemliga ingrediensen i adanakebab är fettet. Det ska vara en tredjedel fett – traditionellt använder man fettet från lammets svans.

Talip har förberett köttet i förväg och gjort färsen från grunden, genom att hacka köttet med två knivar.

– Jag tyckte det kunde vara kul att göra det på riktigt, som de gör i Adana, men det går lika bra med att köpa grovmalen lammfärs med en tredjedel fett, säger han.

I förorter som Bredäng, Rågsved och Tensta finns bra köttdiskar där lammfärsen mals på beställning. Där kan man be om färs med rätt mängd fett. Flera av butikerna har dessutom svansfett.

Han lägger spetten på grillen och strax börjar det ryka kraftigt. När köttet fått grillyta vänder han på dem och lägger de stora pitabröden över så att de får suga upp lite av köttsaften och samtidigt värmas upp. När det är klart lägger han brödet runt spettet och drar av köttet och räcker till mig.

Jag lastar på med paprikaröra, tzatziki och lite av den sötsyrliga löksalladen. Sedan hugger jag in. Köttet är så saftigt att den rinner nerför hakan och händerna. Men det märker inte jag förrän hela min kebab är uppäten.

Det här kommer jag göra hemma. Om och om igen.

Talip fäster köttfärsen på

spetten och pressar ut den

med omsorg.

När spetten är nästan

färdiggrillade får bröden

en snabb ”kyss” på grillen.

Han använder brödet

för att dra av köttet

från spettet.