Välj ditt område

Så picklar du rödlök

(4 portioner)

Smörgåstårtan fyller 50 år. Det ska vi naturligtvis fira. Så här gör du din alldeles egna Bohuslänstårta. Passar utmärkt som sommarmat eller vid mer festliga tillfällen.

Smörgåstårtan – originalet

(12 portioner) Gunnar Sjödahl använder runda brödbottnar som han bakar för ändamålet. Han tipsar om att köpa färdiga bottnar genom ett konditori. ”Viktigt att hitta bottnar som är fasta och behåller fyllningarna utan att lösas upp men samtidigt inte är torra.”

Tips!

Garnera

tårtan i sista stund.

Ätbara blommor livar upp din skapelse.

BOHUSLÄNSTÅRTA

300 gram röd steklök

1 dl ättika (12 procent)

2 dl socker

3 dl vatten

1. Blanda ättika, vatten och socker. Koka upp och låt svalna.

2. Dela lökarna i två och koka dem i 1 minut med skalet på. Lägg dem i isvatten.

3. Lyft över lökarna i ättikslagen och låt de dra i någon timme. I sin lag håller lökarna i månader.

Källa: Smörgåstårteriet

3 st runda bottnar vitt bröd (24 cm) eller rektangulära (21×21 cm)

200 g mjukost naturell

100 g smör eller margarin

1,5 dl majonnäs

1 dl Creme Fraiche (ej lätt)

100 gr Krabba på burk

3 st smördegsplattor

Färska grönsaker för garnering; tomater, gurka, citron, dill

1 ägg kokt och skivat

2,5 dl räkor

12 skivor ost

12 tunna skivor lax

Gör så här:

1. Gör ostkrämen genom att blanda rumstempererat smör och mjukost och sen vispa det luftigt.

2. Gör krabbfyllning genom att blanda majonnäs och crème fraiche och sen försiktigt röra ner finhackad krabba i fyllningen. (Det går bra att byta ut krabban mot krabbsticks.)

3. Gör kantströssel genom att kavla ut två smördegs plattor till omkring 2 millimeters tjocklek. Grädda plattorna bruna och frasiga i ugnen på 180 grader. När de kallnat, hacka dem till fint strössel.

4. Bred ut hälften av ostkrämen på första botten.

5. Lägg på andra botten och bred ut krabbfyllningen.

6. Lägg på sista botten och stryk på ett tunt lager med resterande ostkräm.

7. Tryck fast smördegsströsslet runt kanten och garnera tårtan som på bilden. Tårtan kan med fördel fyllas dagen före den ska ätas, men garnera helst tårtan samma dag den ska serveras.

Källa: Gunnar Sjödahl

1,5 tärnat äpple

2 silverlök

5 filéer av matjessill

4 kokta ägg (ca 8 minuter)

8 kokta färskpotatisar

1,5 dl riven västerbottenost

3 citroner

0,5 dl gräslök klipp

2 dl majonäs

3 st stora skivor landgångsbröd på surdeg

1 dl crème fraiche

1 dl rapsolja

1 knippe dill

För garnering:

Picklad rödlök

Förvälld grön sparris

Förvälld broccoli

Tärnat fruktkött från citron

Ätbara blommor och blad som blomsterkrasse, körvel, ängssyra, äppelblom, körsbärsblom, fänkålsdill, vanlig dill, gräslöksblommor. löktrav och nejlikor.

Gör så här:

1. Gör fyllningen genom att tärna äpple, lök, matjes­fileer, ägg, potatis och rör ihop med riven västerbottenost, zest från en halv citron, gräslök och så mycket majonäs att röram får den rätta konsistensen.

2. Gör en dillolja genom att köra dill och olja i en blender i några minuter. Smörgåstårteriet röker dessutom dilloljan med hjälp av en smoking gun.

3. Droppa 4-5 matskedar av dilloljan och saften från 1 citron över bröden.

4. Bred ut en tredjedel av fyllningen på en brödskiva, lägg på en ny och upprepa proceduren, sen ytterligare en.

5. Vispa crème fraiche tills den är luftig. Måla på ett tunnt lager creme fraiche tills det täcker hela smörgåstårtan, både kanter och ovanpå.

6. Täck sidorna med tunnt hyvlad zucchini. Smörgås­tårteriet använder en grönsakssvarv. Annars får man klara sig med en osthyvel.

7. Garnera med picklad rödlök, sparris, hastigt kokt broccoli och sparris, tärnat citronfruktkött, salladsblad från endiver och hjärtsallad samt ätbara blommor och blad.

Källa: Smörgåstårteriet

Din bästa Stockholmsguide

Fler nyheter från Hela Stockholm

Trafik

Riddarfjärdssimningen hindrar pendelbåt 85

Morgonkollen

22-årig man sköts i Tensta – avled på sjukhus

Personligt

I dag gifter sig Kenneth och Sari vid Lötsjön

Nyheter

Så lurades äldre på pengar: Gav falsk dödsdom

Reportage

Vargen tog hennes bästa vän

Trafik

Efter fyra dödsolyckor – nu breddas sträckan