Så ska fler fulla bilister stoppas

Den rattfyllerist som nyligen körde ihjäl en äldre man i Årsta är bara en av många bilister som kör omkring påverkade i länet.

Nu tar polisen hjälp av allmänheten för att stoppa dem.

– Allmänheten är våra ögon, säger Göran Bolinder, chef för trafikenheten i Stockholm län.

Polisen har redan en satsning på att punktmarkera fyllerister ute i distrikten. Men de behöver hjälp att upptäcka fler. Redan nu kommer det in tips.

– Det kan vara att grannen åker hemifrån vid halv nio varje morgon och har problem med spriten eller att någon man känner har missbruksproblem och brukar köra, säger Göran Bolinder.

Varje tips utvärderas.

– Det kan ju hända att man är osams med grannen och därför vill göra en anmälan utan att det är någon substans i det. Om vi har kontrollerat någon två gånger och det inte funnits några problem så gör vi inget mer, säger han.

Många av dem som kartläggs är tidigare okända av polisen, här finns allt från medelålders kvinnor med tydliga alkoholproblem till tungt kriminellt belastade personer.

Hur många förare som är påverkade av alkohol eller narkotika vet polisen inte.

– Det är ett mörkertal. Antalet drogpåverkade har ökat kraftigt, men det beror snarare på att vi har blivit skickligare på att hitta dem, säger Göran Bolinder.

Från och med i år erbjuds alla som stoppas med alkohol i kroppen att gå in i alko- låsprogram. De får köra sin bil med alkolås i under en tid av ett eller två år. Låset har inget med ett eventuellt straff att göra.

Den rattfyllerist som den 8 mars körde ihjäl en äldre man i Årsta smet från olycksplatsen. Han greps dock kort efteråt i Aspudden. Två dagar senare häktades föraren för grovt vållande till annans död och grovt rattfylleri.

Fakta

Drogerna ökar