Min lokala hjälte

Sally får feeling för fisk

Nu är det färdigpjåskat.

Ta Sally Voltaire i hand­en och våga språnget.

Ät fisk på ben.

Till alla er som nu slutade läsa: jag beklagar. Verkligen.

Till alla er andra, kan ni säga till dem att växa upp. För när man är vuxen är man fri att äta vad man vill. Då är det liksom upp till en själv att tänja på matpreferenserna.

Men måste man verkligen äta fisk som lagats med ben och skinn?

Ja. Annars går man ju miste om en massa kul.

För det är ju så fisk smakar allra bäst. Naturen har försett de små rackarna med naturliga stek­påsar i form av skinn. Det gör att de blir saftiga och smakrika när man ugnsbakar dem hela.

Det vet Sally Voltaire, även om hon själv inte känner sig särskilt äventyrlig när hon lagar hel fisk.

– Det är en sådan grej jag gör när jag inte orkar göra något mer avancerat. Jag äter mycket fisk, säger hon medan hon fyller en röding med örter.

Om det är något hon vill så är det att hjälpa folk att bli lite modigare i köket.

– Vi har ofta en väldigt fast bild av vad man ska göra med en morot, medan det i själva verket finns en massa olika sätt att laga och äta den. Jag vill inspirera folk att köpa en majrova och experimentera med den, att testa att ha jordärtskocka i potatisgratängen och att hyvla zucchinin och marinera den, säger Sally.

Vi har stämt träff i köket på hennes nya restaurang och blivit insläppta via personalingången i Åhléns citys fönsterlösa inre. Hon har jobbat i restaurangbranschen hela sitt liv, började som fjortonåring på mamma Lottas lunchställe på Narvavägen. Förra året fick Sally och Lotta Voltaire en gulddrake för sin restaurang i PUB-huset. Den stängde när huset tömdes för att bli hotell.

Den nya restaurangen har bara varit öppen i några månader och gästerna har hittat dit. Just nu stiger en feber i köket.

– Halvtimme till service, all­ihopa, ropar Sally.

Febern är smittsam. Jag känner pulsen öka.

Vår fisk är klar lite innan lunch­en börjar. Sally ställer fram hela ugnsformen på ett bord med utsikt över Drottninggatan.

– Det här är första gången jag sitter ner under lunchen här. Känns lite konstigt, säger Sally och serverar fisken.

Till den har hon gjort en sallad med äkta Sally Voltaire-känsla. Det är grönt och rått och ändå krämigt och matigt.

Och så en klick av hennes trotjänare, hummus på gröna ärtor till det, med sin friska smak. Jag lovar mig själv i fortsättningen alltid ha en skål med sådan i kylen.

Fakta

Namn: Sally Voltaire.

Ålder: 29 år.

Bor: Södermalm.

Aktuell: Med ny restaurang i Åhléns city och sin första kokbok.

Familj: Sonen Marc. Mamma Lotta är en av ”systrarna Voltaire”. Den andra, Renée Voltaire, är den som syns i butikerna. Själv har Sally fem systrar och en bror. Sally är äldst.

Lever på: Take-away, mycket indiskt. Ibland orkar man inte ställa sig och dra igång ett långkok efter en dag i köket.