Sjuksköterskor nobbar vikariat

Rekryteringen av sköterskor till länets sjukhus inför sommaren är i full gång.

Men många tackar nej till jobb eftersom de anser att lönen är för låg.

Planeringen inför sommaren pågår för fullt på sjukhusen runt om i länet. Men i år väntas det bli problem med bemanningen av sjuksköterskor.

Orsaken är bland annat det löneuppror som spridit sig i landet.

– Det finns sjuksköterskor att anställa men problemet är att arbetsgivaren hårdnackat vägrar att betala 24 000 kronor i lön som de begär. Det finns helt klart en oro på de stora sjukhusen för hur det ska gå med bemanningen i sommar, säger Eva Novak, ordförande i Vårdförbundets stockholmsavdelning.

För att klara bemanningen erbjuder vissa sjukhus bonus till anställda som avstår från sin semester. Men det avråder Vårdförbundet sina medlemmar att acceptera.

Enligt Eva Novak är antalet vårdplatser alltid reducerade under sommaren, men kan man inte rekrytera tillräckligt många sjuksköterskor kan antalet platser dras ner ytterligare.

– Det är patientsäkerheten som sätts på spel och det är väldigt allvarligt, säger hon.

Christine Engius är personalchef på Södersjukhuset och hon bekräftar bilden att fler sjuksköterskor än vanligt tackat nej till jobb eftersom de inte får den lön de begär.

– I dagsläget ser det ändå ut som att vi ska klara bemanningen över sommaren. Men det är två och en halv månad kvar till midsommar så mycket kan fortfarande hända, säger Christine Engius.

På Karolinska universitetssjukhuset saknas fortfarande en hel del sjuksköterskevikarier inför sommaren.

– Vår personalavdelning jobbar oförtrutet vidare med få ihop den lagda planeringen så att sommaren ska fungera. Det är inte bara här det är sköterskebrist, det gäller sjukhusen i hela landet, säger pressekreterare Ulla Sörensen.

Ulla Sörensen menar att en annan viktig orsak till att det saknas sjuksköterskor i stockholmsområdet är att det inte har examinerats några sjuksköterskor från Karolinska institutet i år.