Slarviga grillare orsakar bränder

Det varma vädret ökar risken för markbränder.

– Vi vädjar till folk att vara försiktiga, säger Kent Lundqvist, operativ chef på Storstockholms brandförsvar.

Säsongen för markbränder har börjat. Det har redan varit en handfull mindre bränder på öar i Stockholms skärgård där det ofta är torrare än på fastlandet.

Den största anledningen är slarvigt släckta grillar.

– Man bör söka sig till fasta grillplatser. De syns överallt men används kanske i för liten omfattning, säger Kent Lundqvist.

Han tror att många tycker det är skönare att tända en brasa att grilla vid ute i naturen. Men då tar man en större risk än med en fast grill.

– Det vanligaste är att människor lämnar platsen utan att elden är helt släckt. Om vinden ökar dagen därpå så kan det slå upp eld igen.

Den som tänder grillen har ansvaret för säkerheten och en tänd grill får aldrig lämnas utan bevakning . Ansvaret för säkerheten ligger alltid hos den som grillar.

– Bara för att vi tillåter grillning på fasta grillplatser så betyder det inte att ansvaret för säkerheten är någon annans. Man är alltid själv ansvarig. Om man är det minsta osäker ska man helt enkelt låta bli, säger Kent Lundqvist.

Den som orsakar en brand kan bli skadeståndsskyldig, påpekar han.

Risken för brand i skog och mark ökar i takt med temperaturen. Därför inträffar de flesta bränder under sommarperioden.

– Om man gör upp eld ska ha man ha möjlighet att använda vatten, säger Kent Lundqvist.

Om det råder eldningsförbud är det endast tillåtet att grilla på iordningsställda grillplatser i naturen. På egen tomt får man grilla med vanlig hushållsgrill även under eldningsförbud.

Fakta

Flest i juni