Min lokala hjälte

Solgul fisk från Kerala

Malin Mendel Westberg har de indiska smakerna i sig sedan barnsben.
Malin Mendel Westberg har de indiska smakerna i sig sedan barnsben.
I veckans Mitt i Maten lagar vi indiskt med SVT:s korrespontent Malin Mendel Westberg, som med man och barn bor halva året i Indien och halva i Stockholm. Hon vet hur världens godaste fish curry smakar.

Malin Mandel Westberg älskar indisk mat. Trots att hon bor i Indien halva året är det oftast indiskt hon lagar hemma. Och när hon äter ute i Stockholm blir det också mest indiskt. Här drivs de flesta krogarna av pakistanier och bangladeshier, däribland Malin favorit, Shanti, som numera finns på tre ställen i Stockholm. Där har hon ätit så mycket att hon har blivit kompis med ägaren Nahid Hassan.

På hans senaste krog, Touch of Bengal, lagas bland annat bengalisk husmanskost. Det är på tiden, tycker Malin. Just nu är bengalisk mat på modet i Indien.

Men den fish curry vi ska laga tillsammans kommer från Kerala, i södra Indien.

Jag får i uppdrag att måla torskfiléerna gula med gurkmeja medan Malin poppar senapsfrön i het olja. Medan hon skickar i de andra ingredienserna en efter en och låter allt koka samman, skär jag fisken i kuber som får vänta alldeles till slutet.

– Problemet när man gör fish curry i Sverige är att våra vita fisksorter lätt kokar sönder, säger Malin.

När den här texten publiceras har familjen Mendel-Westberg åkt till Indien. De bor halva året på Södermalm och halva året i en liten by i Goa. Hennes man Stephan Mendel-Enk är författare. Barnen har två skolor, två uppsättningar vänner och två språk (de pratar engelska med indisk accent). Alla verkar stortrivas med livet som flyttfåglar.

Malin själv tillbringade ett år i Pakistan som barn, i miljonstaden Lahore där hennes pappa jobbade för Volvo.

När hon många år senare kom till Indien var det lite som att komma hem.

I sin nyutgivna bok ”Bombay Takeaway” beskriver hon hur smaker och dofter lockade fram minnen från tiden i Pakistan.

På hotellet beställde hon kycklingspett, sedan skrev hon ett fax till sin mamma: ”Jag är framme.

Fakta

Fish curry

(4 portioner)

Malins currygryta är len och söt av kokosmjölk med ett syrlig avbräck. Receptet är från Kerala. Kokumskal och curryblad kan vara svårt att hitta, men är inte oumbärliga. Brukar finnas på Taj Mahal livs på Kammakargatan.

400 g torsk eller hoki

1/2 tsk gurkmeja

2 msk kokosolja (annars rapsolja)

1 tsk svarta senapsfrön

1 gul lök

1 röd chili

en tumme färsk ingefära

1 tsk malda korianderfrön

10 curryblad

2 kokumskal

1 burk krossade tomater

2 1/2 dl kokosmjölk

salt

svartpeppar

finhackad färsk koriander

1 lime

1. Gnid in fisken med salt och gurkmeja. Skär den i kuber.

2. Lägg kokumskalen i blöt i en skål med vatten.

3. Hetta upp oljan, lägg i senapsfrön och låt dem poppa.

4. Fräs finhackad lök och chili med senapsfröna.

5. Rör ner finriven ingefära, malda korianderfrön och hela torkade curryblad och låt det fräsa med i någon minut.

6. Tillsätt krossade tomater och kokumskalen. Låt såsen koka ihop i 30 minuter.

7. Tillsätt kokosmjölk och koka ihop en stund till.

8. Smaka av med salt, svartpeppar och en nypa socker.

9. Stek fiskbitarna i olja i en panna och lägg försiktigt ner dem i såsen.

10. Servera med hackad färsk koriander, limeklyftor, basmatiris och en grönsallad.

Redaktionens dryckestips: Modus Hoperandi India Pale Ale (öl), USA, 24 kronor (1539).

Fakta

Familjens egen kryddblandning

I Indien gör de flesta familj sina egna kryddblandningar.

Kryddor som ska malas i mortel brukar man först rosta i torr panna. Då utvecklas smakerna men blir också mildare.

Om hela kryddor ingår i maten läggs de ofta i grytan först och hettas upp i olja så att de ”poppar” och ”sisslar”.