Stockholmarna kan få en egen Feskekörka

Roland Vidlund filear gös till sugna stockholmare som köar till det tillfälliga fiskståndet på Stureplan.
Roland Vidlund filear gös till sugna stockholmare som köar till det tillfälliga fiskståndet på Stureplan.
Roland Vidlund filear gös för glatta livet medan kön ringlar lång till det tillfälliga ståndet på Stureplan. Han är femte generationen fiskare på Adelsö och skulle gärna sälja sin fisk på en marknad i Stockholm.

I dag åker färsk fisk från Mälaren via Göteborg innan den hamnar i Stockholms butiker. Länsstyrelsen vill nu korta kedjan till matborden. I två år har de jobbat fram ett förslag på hur en fiskmarknad i Stockholm skulle kunna se ut.

– Jag tror att det skulle betyda mycket för handlarna att få veta varifrån fisken kommer och vem som dragit upp den, säger Roland Vidlund.

Inom en radie av 25 mil från Stockholm finns i dag drygt 80 fiskare som kan leverera 800 ton fisk om året till sugna stockholmare enligt länsstyrelsens undersökning.

– Stockholm är Sveriges största stad, omgiven av fiskevatten. Ändå är det näst intill omöjligt att få tag på lokalt fångad färsk fisk, säger landshövding Chris Heister.

I dag körs den fisk som dras upp i Hjälmaren och Mälaren till fiskauktionen i Göteborg innan den vänder och åker tillbaka hit i kylbilar. Då är den fina fisken inte längre så färsk.

– Det småskaliga kustfisket håller på att dö ut, trots att efterfrågan på fisk är stor. Vi är övertygade om att en fiskmarknad skulle bidra till ett mer hållbart små­skaligt kustfiske, säger läns­fiskekonsulent Henrik C Andersson.

En förening av yrkesfiskare, kallad Stockholms fiskmarknad, har nu bildats för att kunna arbeta vidare med länsstyrelsens idéer om fiskmarknaden. I täten finns Anders Jansson, ordförande och fiskare på Björkö.

Han ska nu träffa intresserade entreprenörer som skulle vilja driva en fiskmarknad. För det hänger på att någon vill ta sig an uppdraget, fiskarna ska bara leverera råvarorna. Han tror att det kommer att dröja minst ett år innan fiskauktionen kan öppna.

– Vi har nu sökt pengar och hoppas kunna fortsätt med det som länsstyrelsen påbörjat, säger han.