Min lokala hjälte

Stockholmarna kräver träning på semestern

Resenärerna i Stockholm ställer nya krav på researrangörerna.

Träning på hotellet blir allt mer efterfrågat.

Och utbudet ska vara stort.

Styrketräning, volleyboll, yoga. Eller varför inte wakeboard, segling och bergsklättring.

Listan bör göras lång om de mer hälsoinriktade resenärernas behov ska tillgodoses. Ett extra plus är om det finns instruktörer som är välkända i branschen på plats. Att få hjälp av Blossom Tainton ser vissa som en riktig semesterbonus, enligt Ingela Schönning, pressansvarig vid Resia som är återförsäljare för bland andra Fritidsresor, Apollo och Always.

– Så tydligt som intresset för träning på semestern är nu har det aldrig varit tidigare. Och jag tror att det kommer att växa ytterligare, säger hon.

Enligt färska siffror som Sifo har tagit fram på uppdrag av Resia har 75 000 svenskar mellan 15 och 80 år bokat eller tänker boka en resa med träningspass och instruktörer i sommar. Enligt Sifos beräkningar handlar det om mellan 20 000 och 30 000 stockholmare.

31 procent av drygt 1000 tillfrågade svenskar uppgav att de hade hört talas om träningsresor och tyckte att det lät intressant att boka en sådan. Största intresset fanns bland flickor och kvinnor mellan 15 och 38 år.

Enligt Ingela Schönning är det många som vill varva avkoppling på stranden med ett gympass. Men vissa vill mer än så.

– Det handlar om folk som vill ha mer spänningsfyllda sporter. Det arrangeras även resor för den som vill träna till ”En svensk klassiker”. Då är det hård träning med cykel, löpning och simning med professionella instruktörer som gäller.

Träningsresa eller inte. När det gäller flygresor avskräcks inte stockholmarna miljölarmen. 48 procent av 318 tillfrågade personer i Stockholms län svarade att de planerade att lägga mellan 8 000 kronor eller mer på resor under året, vilket är betydligt mer än riksgenomsnittet.

Förutom träningsresor är även resmål med hotellanläggningar utan barn en växande trend. Samtidigt är just barnfamiljerna som åker till hotell med barnklubb och liknande en fortsatt stark grupp. Så kallade studentresor är förvisso ingen stor grupp bland det totala antalet resenärer, men har helt klart blivit allt mer populärt de senaste åren.

– Det handlar om avgångsklasser som bokar samma hotell. Det finns till exempel ett hotell på Cypern som är populärt bland de unga. På de här resorna är det ganska vanligt att fest är mer efterfrågat än träning, säger Ingela Schönning.