Struligt system ­stressar poliser

Stress, irritation och flera timmars arbete för att göra en anmälan. Polisens nya rapporteringssystem får stark kritik.

– Det är ett stort arbetsmiljöproblem, säger Roger Östergren på Polisförbundet.

En arbetsuppgift som ska ta 30 minuter tar tre timmar. Personalen tvingas arbeta övertid för att rapportera in händelser. Klagomålen mot polisens nya datasystem Pust är många. Bara sedan i våras har ett 50-tal tillbuds­anmälningar lämnats in i Stockholm.

Anmälningarna vittnar om att systemet skapar stress och irritation. En polis vid Södertörns polismästardistrikt berättar att granskningen av ett enda ärende om olovlig körning tog fyra timmar. Dessför­innan hade en kollega försökt hantera det under natten, men gett upp.

Systemet har kantats av problem sedan det infördes.

– Systemet är väldigt krångligt och dessutom är det buggar. Polisen har redan en hög belastning och det här blir ytterligare en faktor som påverkar arbetet negativt. Syftet var att man skulle förenkla och effektivisera avrapporteringen, men det har blivit raka motsatsen, säger Roger Östergren, vice huvudskyddsombud på Polisförbundet i Stockholm.

Nyligen gjordes en rapport av revisionsbyrån Ernst & Young som konstaterar att systemet har stora brister.

– De säger mer eller mindre: ”Gör om, gör rätt”. Men Rikspolisstyrelsen vill bara lappa och laga. De har ju lagt ner hundratals miljoner på det, säger Östergren.

På Rikspolisstyrelsen medger man att det varit problem med systemet, men anser att det blivit bättre.

– Vi har en inkörningsperiod och har haft problem. Det har vi fortfarande men det utvecklas hela tiden och jag hoppas att det ska bli jättebra. Det finns fortfarande defekter men vi har hundratals ärenden varje dag, säger Mikael Ekman, enhetschef på Rikspolisstyrelsen.

En del av kritiken handlar om att polisen inte fått utbildning. Varför ordnade ni inte det?

– Det är riktigt dåligt skött. Vi hann inte med det och dessutom trodde vi att man skulle kunna arbeta i systemet utan utbildning. Men nu har vi en utbildningsmiljö som fungerar bättre, säger Mikael Ekman.