Min lokala hjälte

Ta en krogrunda i Kjelles fotspår

Du vet att du är stammis när krogägaren och hans fru kramar om dig och frågar om du vill ha det vanliga.

Få har ätit ute så mycket i Stockholm som Kjell Bergqvist. Det vanliga på Medelhavspärlan i Sjöstaden är en öl och en köfte.

Kjell Bergqvist äter ute minst en gång om dagen. Det har blivit så. Han är glad för god mat, men ingen höjdare på att laga egen. Under fyra decennier har han varit ute i krogsvängen i Stockholm, både på kvarterskrogar och hippa innekrogar.

– Under mina teaterår blev det väldigt mycket mat på krogen. Då hann man l­iksom inte något annat.

Då var han stammis på stekheta Vickan i Kungsträdgården.

– Det var något nytt. Ett ställe man kunde glida in på klockan 02.00 och bara ta en öl. Vi var där sex–sju dagar i veckan, Tommy Körberg, Johannes Brost och jag.

Kjell älskar god mat. Vällagad husmanskost och öl ska det vara. Han ger inte mycket för rysk kaviar och champagne, som han blev bjuden på härom dagen, en förrätt för 800 kronor.

– Där satt jag och längtade efter en tunnbrödsrulle.

Fakta

Utbränd polis i ny tv- serie

Drink på Nobis: ”Bra bar med skön uteservering.”

Sotare på Sturehof: ”Sotad strömming och en öl till – det blir inte bättre.”

Brunch på Josefina: ”Min fru brukar dra ihop våra vänner för brunch här.”

Biff Rydberg på Ulla Winbladh: ”En riktig husmansklassiker.”

Lövbiff på Victoria: ”God med pepparrot och äggula.”

Tom ka gai på Koh Phangan: ”När vi saknar Thailand går vi hit.”

Tunnbrödsrulle på ­grillen i Sjöstaden: ”Jag skulle kunna leva på dem.”

Köfte på Medelhavspärlan: ”Det är som mitt andra vardagsrum.”

Köttbullar på Nytorget 6: ”Här får man riktigt fina köttbullar.”

Foto: Johan Kindbom

Namn: Kjell Bertil Leonard Bergqvist.

Ålder: 62 år.

Bor: Hammarby Sjöstad.

Aktuell med: Har huvudrollen som utbränd polis som blivit uteliggare i dramathrillern Springfloden som sänds i SVT nästa år. ”Det är därför jag är så skäggig.”