Tak som rasar under tung snö ofta felbyggda

Flera tak har rasat i idrottshallar och ridhus i Stockholm de senaste vintrarna. Kritik kommer nu om att den här typen av byggnader kan vara felkonstruerade.

– Det är helt bedrövligt som det ser ut, säger Sven Thelandersson, professor i konstruktionsteknik.

För nästan tre år sedan föll taket samman på Bengt Hesselfors ridhus i Karby, väster om Vallentuna. Lyckligtvis var ridhuset tomt när det hände. Hovrätten slog i förra veckan fast tingsrättens dom om skadestånd på 1,3 miljoner kronor.

– Det känns skönt att jag äntligen får ersättning, säger Bengt Hesselfors.

Då ridhuset hade stått på tomten i fem år kollapsade taket under snötyngden. Försäkringsbolaget konstaterade vid en inspektion att ”byggnadens takkonstruktion inte på långa vägar uppfyllde gällande normer och krav”.

Det är inte bara i Vallentuna som tak har rasat. I vinter har det hänt bland annat i en idrottshall i Botkyrka och i ett ridhus på Värmdö.

– Jag och min dotter var på väg mot ridhuset när det hände. Hade vi varit lite snabbare vet jag inte hur det hade slutat, säger Yvonne Anrin som driver ridskolan.

Hon berättar att hon känner sig lamslagen inombords då hon tänker på händelsen. Bara ett par veckor innan bjöd de på show i ridhuset som var fullt med folk.

– Man blev ännu mer beklämd efter det som hände i Finland en tid senare. Då avled en flicka vid ett takras just i ett ridhus.

Botkyrka och Värmdö kommuner, som äger de raserade byggnaderna, har polisanmälts.

– Ingen var i idrottshallen när taket rasade men man får ont i magen när man tänker på hur illa det kunde ha gått. Nu går vi igenom alla liknande byggnader, säger Dan Gahnström (MP), Botkyrka.

– Någonstans i tillverkningskedjan måste det ha funnits experter som sagt att byggnaden var säker. En intern utredning ska ta reda på vad som gått fel.

Enligt forskningsrapporter från bland andra Boverket är det inte främst snöns fel att taken faller. Det handlar om byggnader som i grunden är felaktigt kontruerade.

Något även Sven Thelandersson, professor vid Lunds universitet, slår fast.

– Det är helt bedrövligt som det ser ut. Jag har ingått i en grupp som studerat 127 takras i Sverige och övriga Europa sedan 2003. Mer än hälften av byggnaderna var felaktigt ritade.

Enligt Sven Thelander har problemet blivit allt vanligare de senaste åren. Under rekordvintern 2009–2010 rasade 180 stora byggnader i Sverige.

– Många parter är involverade i dagens byggprojekt. Inte alltid har någon grepp om helheten. Tidigare hade kommunerna någon sakkunnig som hade ansvaret, men så är det inte längre.

Delar av taket till Brantbrinks idrottsplats i Botkyrka har rasat flera gånger i vinter.