Tidernas värsta -plåga

Det bästa är att förebygga en getinginvasion i början av sommaren innan bona har hunnit växa sig stora.
Det bästa är att förebygga en getinginvasion i början av sommaren innan bona har hunnit växa sig stora.
Plötsligt är de överallt. Surrande getingar. Bara i Stockholms län utfördes 2 281 getingsaneringar av Anticimex i juli.

Det är den värsta getingsommaren någonsin.

De surrar över köttet på grillmiddagen, cirkulerar runt ansiktet och sätter sig på läskburken. Just nu råder getinginvasion över hela landet och inte minst i Stockholm.

– Det är all time high. Det här är en rekordsommar. Vi har fått in fler anmälningar än någon sommar tidigare, säger Håkan Kjellberg, skadedjursexpert på Anticimex.

Bara i Stockholms län utförde Anticimex 2 281 getingsaneringar i juli. Det är tusen fler än under samma månad i fjol eller året innan. Värst drabbat i länet är Ekerö och Lidingö.

Även skadedjursbekämpningsföretaget Nomor vittnar om en getingsommar. Företaget har fått mer än dubbelt så många anmälningar hittills i år jämfört med i fjol.

Det är det soliga och varm vädret som gör att getingarna frodas. Och tillgången på mat. Om augusti blir lika getingstinn beror på hur vädret utvecklas.

– Getingarna trivs när det är varmt och fuktigt. Om det är torrt kan bona torka bort, säger Håkan Kjellberg.

Det bästa man kan göra för att skydda sig är att tänka på hygienen när man äter.

– Torka av bordet ordentligt, vilket kan vara svårt på trämöbler där matrester fastnar i springor. Men getingar är väldigt stereotypa. De flyger från plats a till b. Vet de att det finns mat där flyger de tillbaka, säger Håkan Kjellberg.

Det är bra att täcka över maten, att lägga något över köttet och bakverken. Att inte servera dryck i mörka glas eller läskburkar där man inte ser om en geting kryper ner i dem.

Det går också att lura getingarna genom att ställa ett glas med exempelvis saft en bit bort för att locka till sig dem.

– Om man sedan placerar en fälla på samma plats är chansen stor att de fastnar i den.

Det är dock inte säkert att getingarna väljer saften framför det du har på tallriken.

– Det beror på vad de är sugna på. De är ungefär som oss människor. Om de vill ha protein är de kanske mer intresserade av din sushi än en bullbit som du lagt ut som lockbete, säger Håkan Kjellberg.

Det bästa är att förebygga en getinginvasion i början av sommaren. Om man då upptäcker ett litet bo kan man ta bort det själv. Men ju längre sommaren går, desto större blir getingbona.

– Getingar är nyttodjur och behövs. Om boet är placerat så att det inte stör kanske man kan låta det vara. Men annars är det bättre att ta hjälp av expert än att göra det själv, säger Håkan Kjellberg.