Tjejer vandrar för tryggare nätter

Under sommaren ökar antalet våldtäkter ute på stan. Krogtoaletter och portar är riskfyllda platser enligt polisen. Nu vill nattvandrande tjejer ta tillbaka sommar­natten.

De går i grupp, klädda i neongula jackor, och ledda av en instruktör i feministiskt självförsvar. Systrar på stan har nattvandrat sedan 1998 för att tjejer ska slippa vara rädda när de går hem efter en utekväll.

– Det här är inget som vi egentligen vill behöva göra men som det ser ut i dag så känner vi att vi måste. Det är för många som går runt och är rädda, som väljer att stanna hemma eller går hem tidigare för att de inte vågar promenera själva när det är mörkt, säger Maja Johnsson, instruktör i feministiskt självförsvar.

Varje månad anmäls över hundra våldtäkter i Stockholms län, visar statistik från Brottsförebyggande rådet.

Under sommaren ökar antalet överfall utomhus och de inträffar ofta i samband med fest och alkohol där offren brukar vara mer påverkade än gärningsmännen, enligt polisen.

– Folk är ju ute och är mer tillgängliga så fler blir utsatta för brott utomhus på sommaren. Men i år har vi inte haft så många överfall i innerstan. Det är lite tommare på folk under sommaren, säger Lars Andersson vid Citypolisens sexualbrottsgrupp.

Det vanliga är inte att överfallen sker i parker och på ensliga gator, utan i stället är det två platser som är särskilt utsatta.

– Kritiska situationer vi ser nu är krogtoaletter och portar. När en tjej ska gå på toa eller in i porten så tränger sig gärningsmannen med för att bli ensam med offret. Vi utreder flera sådana ärenden just nu, säger Andersson.

Systrar på stan består av tjejer från Ung vänster och Självförsvar.nu och de kommer att nattvandra vid stora festivaler och evenemang som Popaganda, We are sthlm, Stockholm Pride och Putte i Parken. Maja Johnsson hoppas att hon slipper använda sig av de fysiska självförsvarstekniker som hon lär ut.

– Vi visar hur man kan ta sig ur olika grepp och tre punkter som är bra att få in slag på, ögon, strupe och skrev. Men självförsvar handlar också om att våga ta plats, se mer självsäker ut och inte behöva väja bara för att det kommer en kille.

Självförsvar handlar också om att våga ta plats.Maja Johnsson