Tjuven ringer på – med blommor

Bedragarna utger sig för att vara blombud – sedan går de in i äldre människors lägenheter och stjäl värdesaker. Polisen varnar nu för ligan.

– Öppna inte dörren för främlingar, säger Peter Enell vid Citypolisen.

Över tio fall på en vecka har skett i länet. Bedragarna ringer till äldre personer och säger att de kommer från blomkedjan Inter­flora och att de har en bukett som ska lämnas. Några ­minuter senare plingar de på dörren och ber offret att dra sitt kontokort i en dosa – för att kunna få tag i konto­uppgifterna.

Sedan försöker de ta sig in.

– Gärningsmännen föreslår att de ska ställa blommorna i en vas, eller så börjar de småprata och lyckas komma in i köket, säger ­Peter Enell.

Enligt polisen är det alltid två personer som begår brotten. Den ena uppehåller lägenhetsinnehavaren, medan den andre stjäl värdesaker. Operationen går snabbt och de är ute ur lägenheten på några minuter.

Bedragarna byter ofta stadsdel för att undvika att bli tagna – och mycket talar för att de inte är klara med Stockholm än.

– Det är en typ av bedrägeribrottsvåg mot äldre som har kommit hit. Och det finns absolut en risk att gärningsmännen söker sig vidare. Därför varnar vi nu i förväg. Ett riktigt blombud försöker inte gå in i lägenheten, och ber aldrig om kontokort, säger Peter Enell.

En av dem som tidigare utsatts är Marianne, 89. För en och en halv vecka sedan ringde två män på dörren och sa att de hade blommor till henne. Hon skulle bara dra sitt kontokort i dosan för att bekräfta att hon tagit emot buketten.

– Men jag hade kedjan på dörren så de kom inte in. Och jag vägrade att dra mitt kort – jag förstod att det var bedrägerier, säger hon.

Fakta

Så lurar tjuven dig

1. Siktar in sig på äldre och ringer och säger att de är från Interflora och ska lämna blommor.

2. Plingar på dörren och ber personen att dra sitt kontokort i en dosa, för att göra en bekräftelse på att blommorna levererats.

3. Försöker att ta sig in i lägenheten. En uppehåller offret, medan den andra stjäl värdesaker.

Källa: Polisen